Koeltruck

Eén Vietnamees slachtoffer Britse koeltruck woonde in Nederland

null Beeld
Redactie

Een van de 39 Vietnamese slachtoffers die vorige maand dood werden aangetroffen in een koeltruck in Engeland, verbleef voor zijn noodlottige oversteek in Nederland.

Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdag. Hij woonde in een Nederlandse asielopvang. Een woordvoerder van het COA wil verder geen enkele mededeling doen over de achtergronden van de zaak

Het AD en radioprogramma Argos meldden zaterdag dat het zou gaan om een minderjarige die was weggelopen uit een extra beschermde opvanglocatie voor kwetsbare asielzoekers. De jongen zou daar beschermd moeten zijn tegen mensensmokkelaars. Volgens Argos zijn er de afgelopen vijf jaar zeker zestig kinderen verdwenen uit zo’n beschermde opvang. Het AD schrijft dat het gaat om een jongen die op 16 augustus samen met vijf andere Vietnamese jongeren zou zijn weggelopen uit een locatie in Limburg.

Min 25 graden

De koeltruck met de lichamen werd op 23 oktober op een bedrijfsterrein in het Engelse Grays aangetroffen. Alle slachtoffers van het truckdrama, 38 volwassenen en een tiener, hadden de Vietnamese identiteit. De vrachtwagen maakte via de haven van Zeebrugge de oversteek naar Engeland. De slachtoffers zaten zeker tien uur opgesloten bij een temperatuur van min 25 graden.

Veel illegale Vietnamese migranten worden niet op eigen verzoek naar Europa gesmokkeld, maar tegen hun wil verhandeld en uitgebuit. Eenmaal in Europa vallen twee sectoren op waarin veel Vietnamezen illegaal werken: nagelsalons en de productie van drugs.

Lees ook:

Vietnamezen trotseren vele gevaren op weg naar Europa

Ze had hem nooit moeten laten gaan, zegt Hoang Thi Ai nu. Ze vreest dat haar 18-jarige zoon Hoang Van Tiep is omgekomenin een koelwagen in Essex.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden