Verenigd Koninkrijk

Een stoelendans in het Britse kabinet: premier Boris Johnson ontslaat ministers

Britse premier Boris Johnson. Beeld REUTERS
Britse premier Boris Johnson.Beeld REUTERS

De Britse premier Johnson schudt zijn kabinet op. Sommige ministers moeten het veld ruimen, anderen krijgen een nieuwe portefeuille.

Pieternel Gruppen

Een herschikking van het kabinet hing al veel langer in de lucht, maar woensdag hakte de Britse premier Johnson de knoop door. Hij kondigde het vertrek van ministers van onderwijs, huisvesting en justitie aan. Verder wordt minister van buitenlandse zaken Dominic Raab nu op het departement van justitie geplaatst en krijgt ook vertrouweling Michael Gove een nieuwe functie.

De Britse premier wachten moeilijke maanden. De strijd tegen corona gaat niet voorspoedig en hij wil de komende periode met een krachtig kabinet tegemoet treden. Johnson zal een ‘sterk en verenigd team’ aanstellen was de boodschap uit Downing Street 10, zodat het land na de pandemie beter kan worden opgebouwd. Johnson heeft beloofd om met een ‘levelling up-agenda’ de ongelijkheid in de verschillende delen van zijn land aan te pakken. Daar kan hij geen blunderende bewindslieden bij gebruiken.

Raab zou belangrijke telefoontjes uit Afghanistan niet hebben beantwoord

Opvallend veel verslaggevers zwermden woensdag in de buurt van Westminster om te zien welke ministers er rondliepen en vooral in wat voor stemming. De ogen waren met name gericht op Dominic Raab. De minister van buitenlandse zaken kreeg de laatste tijd felle kritiek, ook vanuit zijn eigen Conservatieve Partij, op zijn aanpak van het Afghanistan-dossier.

Terwijl op het vliegveld van Kaboel de paniek opliep om Britse staatsburgers en Afghanen die met hen hadden samengewerkt na de overname van de Taliban het land uit te krijgen, zat Raab op Kreta. De minister kwam niet direct terug van zijn vakantieadres en zou ook belangrijke telefoontjes uit Afghanistan niet op tijd hebben beantwoord.

Onlangs moest Raab zich hiervoor in het Lagerhuis verantwoorden. Johnson acht Raab wellicht niet meer geschikt voor de post van buitenlandse zaken, maar wil hem duidelijk nog niet kwijt. Als troost krijgt hij nu de minder zware positie op justitie toebedeeld en benoemde Johnson hem ook tot vicepremier.

Een wat cryptische verklaring

Liz Truss, die tot nu toe verantwoordelijk was voor handel, neemt de portefeuille van buitenlandse zaken van Raab over. En ook Michael Gove, die minister zonder portefeuille in het kabinet van Johnson was, moet rouleren; hij wordt verantwoordelijk voor huisvesting.

Eerder op de dag werd minister van onderwijs Gavin Williamson het eerste ‘slachtoffer’ van Johnsons herschikking. Williamson twitterde ’s middags al ‘dat hij het een voorrecht’ had gevonden als minister te dienen. Maar blijkbaar was het genoegen niet wederzijds. Williamson lag al langer onder vuur, onder meer vanwege zijn optreden tijdens de pandemie. Scholen zouden onnodig lang dicht zijn gebleven en ook de examens verlopen al twee jaar chaotisch. Niet veel later kregen ook Robert Buckland van justitie en Robert Jenrick die huisvesting in zijn portefeuille had te horen dat ze hun spullen kunnen pakken.

Vanuit Downing Street 10 kwam vooral een wat cryptische verklaring over hun ontslag. “We weten dat het publiek wil dat we op hun prioriteiten leveren en daarom wil de premier zich ervan verzekeren dat het juiste team staat opgesteld”, zei Johnsons woordvoerder.

Begin 2020, nog voordat de coronacrisis was losgebarsten, schudde de premier zijn regering ook al op. Toen ontsloeg hij vooral de mensen om hem heen die in zijn ogen niet loyaal genoeg achter het Britse vertrek uit de Europese Unie stonden. Bij die ontslagronde verdwenen volgens critici ook veel competente leden uit zijn regering.

Lees ook:

Boris Johnson ontwaart een toekomst van wereldformaat

Als gastheer van de G7 kan de Britse premier Boris Johnson zijn land weer even op de wereldkaart zetten. En dat komt goed uit, want zijn ambities voor ‘Global Britain’ zijn torenhoog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden