In memoriamKhadim Hussain Rizvi 1966-2020

Een radicale ‘heilige’ die tienduizenden boze moslims op de been kreeg

Khadim Hussain RizviBeeld AP

De radicale Pakistaanse geestelijke Khadim Hussain Rizvi is donderdag overleden. Als de profeet Mohammed in zijn ogen werd belasterd, ging hij steevast voor in het protest. 

De man die twee jaar geleden opriep een atoombom te gooien op Nederland is donderdag in Lahore overleden. Khadim Hussain Rizvi, oprichter van de radicaal-islamitische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), was destijds boos vanwege de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders wilde organiseren. Rizvi, die 54 jaar werd, bezweek waarschijnlijk aan Covid-19.

Zoals altijd getooid met zwarte tulband en volle witte baard, leidde Rizvi vorige week nog een manifestatie tegen Frankrijk. Een vreedzame sit-in, na eerdere demonstraties waarbij de politie hard ingreep. De aanleiding was het opnieuw publiceren van Mohammed-karikaturen door het satirische blad Charlie Hebdo. Godslastering, meende Rizvi, en daarop staan in Pakistan zeer zware straffen. Van levenslang voor het ontheiligen van de Koran tot de doodstraf voor het belasteren van de profeet.

De verdediging van die strenge wetten was Rizvi’s belangrijkste punt toen de TLP twee jaar geleden meedeed aan de parlementsverkiezingen. De partij bemachtigde slechts twee zetels, maar is ook lokaal en regionaal vertegenwoordigd. 

Weinig mondkapjes te bekennen bij de demonstraties

Rizvi werd in 1966 geboren in de centrale provincie Punjab en wijdde zijn hele leven aan het geloof. Na een verkeersongeluk in 2006 zat Rizvi in een rolstoel. In 2015 richtte hij de partij Tehreek-e-Labbaik op, waarvan de naam zoiets betekent als ‘hier ben ik-beweging’. Zijn aanhangers beschouwen hem als een heilige. 

Zeker als het om geloofskwesties ging die ook in het buitenland de aandacht trokken, stond Rizvi vooraan. Toen de Pakistaanse regering vorig jaar Asia Bibi wilde vrijlaten, leidde hij de protesten. Bibi, een christelijke landarbeider, was wegens godslastering veroordeeld maar in hoger beroep vrijgesproken. Uiteindelijk moest zij Pakistan verlaten.

Rizvi was onlangs opgenomen in een ziekenhuis in Lahore, met klachten die wezen op besmetting met het coronavirus, zoals koorts en ademhalingsproblemen. Maar hij is niet getest. Bij de manifestaties tegen Frankrijk kwamen tienduizenden radicale gelovigen bijeen, zoals iedere keer wanneer Rizvi een protest organiseerde. Weinig mensen droegen een mondkapje in het gedrang van de demonstraties.

Liefhebber van de profeet

De demonstranten eisten dat de Pakistaanse regering alle banden met Frankrijk zou verbreken. Premier Imran Khan beloofde hen dinsdag dat die eis in het parlement besproken zal worden. Bovendien worden alle gearresteerde TLP-leden vrijgelaten, volgens een woordvoerder van de partij.

Premier Khan, een nationalistische politicus, condoleerde Rizvi’s nabestaanden met hun verlies. Peer Noor ul Haq Qadi, minister voor religieuze zaken, noemde de geestelijke ‘een groot islamitisch geleerde en een liefhebber van de profeet’. Naar verwachting zullen tienduizenden aanhangers Rizvi’s begrafenis bijwonen. 

Lees ook: 

Imam Hussaini strijdt tegen godslastering: ‘Niemand mag een vinger naar de profeet uitsteken’

Imam Razi Hussaini was medeorganisator van protesten in Pakistan tegen Wilders’ cartoon-wedstrijd. ‘Je mag bij jullie de Holocaust niet ontkennen, maar over onze profeet mag je alles zeggen. Dat klopt toch niet?’ 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden