Koolstofdioxide

Een onverwacht probleem voor de Britse voedselindustrie: er heerst een tekort aan CO2

Een klant in een Tesco supermarkt in Hatfield. Beeld REUTERS
Een klant in een Tesco supermarkt in Hatfield.Beeld REUTERS

De beslissing van kunstmestproducent CF Industries om twee Britse fabrieken stil te leggen vanwege de hoge gasprijzen in Europa heeft onverwachte gevolgen voor de Britse voedselindustrie.

ANP

Die heeft een tekort aan CO2, dat gebruikt wordt om dieren in het slachthuis te bedwelmen, maar ook bij het vacuüm verpakken van producten en voor het maken van droogijs. De koolstofdioxide is een bijproduct van het maken van kunstmest.

De Britse voedingsindustrie had de laatste tijd al moeite om de schappen in supermarkten te vullen en voldoende te leveren aan andere klanten, zoals fastfoodrestaurants. Dat had te maken met tekorten aan personeel, die deels waren veroorzaakt door de brexit, waarna veel Europese werknemers het Verenigd Koninkrijk hebben verlaten.

Er heerst een zogeheten ‘pingdemic’

Ook de coronapandemie speelde mee. Sinds afgelopen zomer is er sprake van een zogeheten 'pingdemic'. Dat betreft werknemers die in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus. Van de Britse corona-app krijgen die een seintje, of ping, dat ze in quarantaine moeten.

Het CO2-tekort treft nu direct diepvriesproducten. Onlinesupermarkt Ocado stopt de levering daarvan omdat er geen droogijs meer was. Ook de vleesverwerkende industrie waarschuwt al. CO2 wordt vooral gebruikt voor het bedwelmen van varkens en kippen. De levering van rundvlees en lamsvlees zal daardoor minder geraakt worden, maar omdat het gas ook bij het verpakken gebruikt wordt, kunnen die vleessoorten tot haast een week minder lang houdbaar worden.

Verder heeft ook de frisdrankindustrie behoefte aan CO2 voor het maken van prik. Volgens de branchevereniging van frisdrankbedrijven kijkt die sector naar alternatieve bronnen van CO2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden