Mensenrechten

Een nieuwe wet stelt homoseksualiteit strafbaar in Oeganda

Homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Oeganda vierden in 2015 in een optocht dat het hooggerechtshof de anti-homowet uit 2014 had geschrapt, omdat die niet met het vereiste quorum door het parlement was aangenomen.
 Beeld Reuters
Homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Oeganda vierden in 2015 in een optocht dat het hooggerechtshof de anti-homowet uit 2014 had geschrapt, omdat die niet met het vereiste quorum door het parlement was aangenomen.Beeld Reuters

Een nieuwe wet tegen seksueel misbruik in Oeganda moest vooral vrouwen en kinderen beschermen, maar verbiedt nu ook homoseksualiteit.

Nog één handtekening, die van president Yoweri Museveni van Oeganda, en dan is homoseksualiteit bij wet verboden in het land. In 2014 leidde zo’n anti-homowetsvoorstel tot grote internationale ophef en werd de wet niet ingevoerd. Nu is de anti-homobepaling er als onderdeel van een veel bredere wet tegen seksuele misdrijven er op het laatste moment ingebracht.

Vorige week werd de Sexual Offences Bill uit 2019 in het parlement aangenomen. De wet was in eerste instantie gericht op het beschermen van vrouwen en kinderen tegen seksueel misbruik. Op een laatste moment is daar Clausule 11 bijgekomen die seksuele handelingen tussen twee personen van hetzelfde geslacht verbiedt. Er staat een gevangenisstraf op van maximaal tien jaar.

‘70 procent van de Oegandezen is volstrekt homofoob’

In de aanloop van het wetsvoorstel van 2014 werd op grote schaal jacht gemaakt op homoseksuelen en hun ontmoetingsplaatsen. Nog steeds wordt de lhbt-gemeenschap geterroriseerd in Oeganda. Lhbt’ers worden uitgestoten uit hun familie en gemeenschap. In november vorig jaar zei de Oegandese mensenrechtenadvocaat Shibolo Awali in deze krant dat “circa 70 procent van de 45 miljoen Oegandezen volstrekt homofoob is”.

Homo- en mensenrechtenorganisaties vrezen voor een nieuwe golf van vervolging, stigmatisering, discriminatie en geweld in het land, dat meestal ook nog eens ongestraft blijft. De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Rupert Colville, riep maandag op de wet alsnog aan te passen en het verbod op een seksuele relatie tussen mensen van gelijk geslacht eruit te halen. Hij ziet het gewraakte wetsartikel als een schending van de standaard voor mensenrechten.

Verplicht hiv-onderzoek

Colville zegt dat de nieuwe wet ook positieve kanten heeft, vooral als het gaat om bescherming tegen seksueel geweld, waar veel vrouwengroepen in het land voor hadden gepleit. Maar zoals de wet nu is aangepast voldoet die niet aan internationale standaarden.

Er is meer kritiek op de wet. Verdachten moeten verplicht een hiv-onderzoek ondergaan, zo nodig onder dwang. Het criminaliseert hiv, en de angst is dat mensen zich minder snel zelf zullen laten testen. Unaids wees erop dat Oeganda grote stappen voorwaarts had gemaakt. Sinds 2010 is het aantal dodelijke aidsslachtoffers met 60 procent gedaald en het aantal hiv-infecties met 43 procent teruggelopen. Deze nieuwe wet kan weer een terugslag geven.

Lees ook:

‘In Oeganda is zeven jaar gevangenisstraf voor homoseksualiteit een uitgesteld doodvonnis’

Haat tegen en vervolging van homo’s is aan de orde van de dag in Oeganda. Advocaten die hen bijstaan, worden met de nek aangekeken. ‘Als we op politiebureaus cliënten bezoeken, worden we geïntimideerd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden