Harvey Weinstein

#MeToo

Een historische stap voor de #MeToo-beweging: Weinstein moet de cel in

Harvey WeinsteinBeeld AFP

Harvey Weinstein gaat de gevangenis in, voor aanranding en verkrachting. De straf zal tussen de 5 en 25 jaar zijn.

De man door wie #MeToo uitgroeide tot een wereldwijde beweging, gaat voor seksueel geweld tegen vrouwen de gevangenis in. Een jury in New York sprak maandag het schuldig uit over Harvey Weinstein, succesvol Hollywood-producer en tientallen jaren de schrik van aankomende actrices en vrouwelijk personeel.

Volgens de jury heeft Weinstein zich schuldig gemaakt aan verkrachting en aanranding van twee vrouwen. De aanklacht dat hij ook ‘systematisch jacht maakte’ op vrouwen om seksueel geweld tegen hen te plegen, werd afgewezen. Dat had Weinstein (67) een levenslange gevangenisstraf op kunnen leveren. Maar gevangenisstraf zal hij zeker krijgen, ergens tussen de 5 en 25 jaar. Na de uitspraak werd zijn borgtocht ingetrokken en werd hij geboeid weggevoerd. De rechter zal op 11 maart de straf bekendmaken.

Weinstein was door tientallen vrouwen beschuldigd. De meesten durfden daar pas voor uit te komen, nadat The New York Times boven water had gekregen dat hij een groot aantal vrouwen zwijggeld had betaald. Een uitnodiging voor een zakenbespreking of een lift naar huis kon snel overgaan naar de vraag om een massage of seks, en met ‘nee’ nam hij niet altijd genoegen.

Na die publicatie, in 2017, riep actrice Alyssa Milano op de al langer bestaande hashtag #MeToo op Twitter te gebruiken om aan te geven dat iemand ook het slachtoffer is geweest van seksueel geweld. Gauw was het een wereldwijd fenomeen.

Met Weinstein wilde niemand meer werken

#MeToo leidde tot het aan de kaak stellen van seksuele misdrijven of wangedrag van prominente mannen – en een enkele vrouw – in vele sectoren, zoals de film- en muziekwereld, de financiële sector, de wetenschap en de media.

Harvey Weinstein in de rechtszaal.Beeld REUTERS

Dat leidde soms tot strafvervolging, zoals van de beroemde en ooit geliefde komiek Bill Cosby, en anders in ieder geval tot het einde van een illustere carrière. Met Weinstein, een filmproducer met een indrukwekkende staat van dienst – hij richtte met zijn broer studio Miramax op en produceerde onder meer Pulp Fiction – wilde niemand meer werken.

Ook het negeren van de problemen die vrouwen in een bedrijf ondervonden, werd de leiders van bedrijven en instellingen aangerekend. Zo verloor de directeur van Uber, Travis Kalanick, zijn baan onder andere omdat hij berichten over seksuele intimidatie binnen het bedrijf niet serieus had genomen.

‘De vrouwen die getuigden, zijn niet zomaar dapper, maar heldhaftig’

Vervolging van de daden waar Weinstein van werd beschuldigd, bleek moeilijk omdat ze vaak al verjaard waren. Meer recent werden ze soms niet serieus genoeg genomen. In 2015, toen de grote golf van #MeToo nog moest komen, beschuldigde een Italiaans model Weinstein ervan haar te hebben betast. Tot vervolging kwam het niet. Dat leverde de aanklager van het district Manhattan, Cyrus Vance, zoveel kritiek op dat hij besloot Weinstein alsnog te vervolgen. De slachtoffers in de strafzaak waren actrices Miriam Haley, die hij zou hebben gedwongen tot orale seks, en Jessica Mann, die hem beschuldigde van verkrachting.

In het proces kwam ook de verkrachting van een derde vrouw aan de orde, actrice Annabella Sciorro. Die was al langer geleden – zo lang dat onduidelijk is of het in 1993 of 1994 was – en verjaard. Maar als de jury haar verhaal boven elke redelijke twijfel verheven had gevonden, was een patroon van jagen op slachtoffers vastgesteld, en daardoor een veel zwaardere straf.

De advocaat van Weinstein, Donna Rotunno, betoogde dat alles wat de vrouwen voor en met Weinstein gedaan hadden, vrijwillig moet zijn geweest, aangezien elk van hen later nog vriendschappelijk met hem omging en ook seks met hem had.

Volgens aanklager Vance is de uitspraak een historische stap in de strijd tegen seksueel geweld. De vrouwen die getuigden, noemde hij ‘niet zomaar dapper, maar heldhaftig. Woorden kunnen niet beschrijven wat voor offers ze brachten.’

Lees ook:
#MeToo? Weinsteins advocate maakte in de rechtbank daders van zijn slachtoffers

Weinsteins advocaat Donna Rotunno is gespecialiseerd in het verdedigen van mannen die van verkrachting worden beschuldigd. Ze wordt al lang een verrader van de vrouwenzaak genoemd.

Wat heeft #MeToo eigenlijk opgeleverd?

Een jaar na de beschuldigingen tegen Weinstein maakte Trouw de balans op en zette uiteen wat de beweging heeft opgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden