Brazilië

Een bedreigde milieuactivist en een journalist zijn spoorloos in het Amazonegebied. Wat is er gebeurd?

Militairen nemen in een helikopter deel aan de zoektocht naar Bruno Pereira en Dom Phillips. Beeld AFP
Militairen nemen in een helikopter deel aan de zoektocht naar Bruno Pereira en Dom Phillips.Beeld AFP

Twee onderzoekers van ontbossing zijn verdwenen in een ‘ingewikkeld en gevaarlijk’ deel van de Amazone.

Wies Ubags

Wat is er gebeurd? Die vraag houdt Brazilië bezig sinds zondag twee mannen vermist raakten in de westelijke Amazone. Het gaat om de Braziliaanse deskundige in inheemse aangelegenheden, Bruno Pereira, en de Britse journalist Dom Phillips die onder meer voor The Guardian en The Washington Post schrijft.

Pereira is een ex-functionaris van de overheidsorganisatie voor inheemse zaken Funai en werd al langer bedreigd vanwege zijn inzet voor de Amazone en inheemse volkeren. Bij het aantreden van de radicaal-rechtse regering-Bolsonaro in 2019 werd hij net als veel andere functionarissen van Funai ontslagen. Hij staat bekend als een gezaghebbend expert en is ook behept met het vermogen om plaatselijke autoriteiten te mobiliseren bij problemen. Sinds zijn ontslag bij Funai werkt hij voor de inheemse organisatie Univaja, die actief is in de regio waar hij en Phillips zijn verdwenen.

Het gaat om een gebied in het westelijke deel van de deelstaat Amazonas: de Javali Vallei. Het tweetal ging erheen voor een onderzoek van Phillips voor een boek over de inspanningen tegen ontbossing. De Javali Vallei is een van de grootste inheemse territoria van Brazilië met duizenden inheemsen, die deels geen contact hebben met mensen buiten hun territorium. Het dichtbeboste gebied met veel rivieren staat bekend als moeilijk toegankelijk. Phillips publiceerde eerder artikelen over bedreigingen van veeboeren en goudzoekers tegen de bevolking in de vallei.

Twee helikopters, een drone, zestien boten en 250 manschappen

De mannen hadden zondag per boot moeten aankomen in het plaatsje Atalaia do Norte. Omdat ze nooit verschenen, gingen verschillende inheemse en natuurbeschermingsorganisaties naar hen op zoek. Ook politie en leger zetten mensen en materieel in. Tot woensdag beklaagden bekenden van het duo en organisaties ter plekke zich erover dat het leger traag in actie kwam. Woensdag verklaarde de federale politie echter dat er twee helikopters, een drone, zestien boten en 250 man waren ingezet. De politie omschrijft het gebied als ingewikkeld en gevaarlijk.

Inmiddels is er een visser aangehouden die Phillips en Pereira enkele dagen voor hun verdwijning met een vuurwapen zou hebben bedreigd. De man wordt volgens de politie beschouwd als een van de sleutelfiguren om de verdwijning van het tweetal op te lossen. De politie verklaarde woensdag geen enkele hypothese voor het onderzoek uit te sluiten, inclusief moord. De politie sluit ook een verband met de internationale drugshandel niet uit, omdat het gebied, dicht bij de buurlanden Colombia en Peru, bekendstaat om intensieve drugssmokkel. De munitie die bij de aangehouden visser werd gevonden, kwam volgens de politie uit Peru.

Lees ook:

Braziliaanse parlementariër pleit voor duurzame Amazone: ‘We verliezen geld door de ontbossing’

Internationale druk op de Braziliaanse politiek en agrariërs om niet te ontbossen is zeer welkom om het tij te keren. Dat zegt parlementariër Tabata Amaral, initiatiefnemer van het vergroenen van de Braziliaanse wetgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden