NieuwsEbola

Ebola bereikt de Congolese miljoenenstad Goma

Een controlepost in  Goma. Beeld AFP
Een controlepost in Goma.Beeld AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie slaat alarm nu het besmettelijke ebolavirus de miljoenenstad Goma heeft bereikt. In Oost-Congo kostte ebola al 1700 mensen het leven.

Iris Ludeker

Bijna een jaar na het uitbreken van de ebola-epidemie in Oost-Congo, heeft de ziekte de miljoenenstad Goma aan de grens met Rwanda bereikt. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt dit ‘een potentiële game-changer’ en overweegt een wereldwijde medische noodtoestand uit te roepen.

De zeer besmettelijke ziekte, die in het noordoosten van Congo inmiddels aan zo’n 1700 mensen het leven heeft gekost, arriveerde zondag in Goma in de persoon van een priester. Deze man zou in de stad Butembo, een ebola-brandhaard, in zeven verschillende kerken hebben gepreekt. Nadat hij vorige week ziek was geworden, pakte hij de bus naar het 200 kilometer verderop gelegen Goma. Daar meldde hij zich vrijwel direct na aankomst bij een kliniek, waar ebola werd vastgesteld.

Het Congolese ministerie van gezondheid probeerde zondag onmiddellijk de grootste onrust weg te nemen door te benadrukken dat het risico dat de ziekte zich in Goma verspreidt laag is, omdat de man zich snel meldde en onmiddellijk in quarantaine werd gesteld. Zijn medepassagiers op de bus zouden ook al zijn gevonden en vandaag worden ingeënt.

Ook bij de WHO verwachten ze dat de genomen maatregelen afdoende zijn om de stad te vrijwaren van een uitbraak. Maar helemaal gerust zijn ze er toch niet op. Goma is een stad met meer dan twee miljoen inwoners, “de deur van deze regio naar de rest van de wereld”, aldus lokaal WHO-programmamanager Harouna Djingarey. “Vanuit hier kun je naar de rest van de wereld reizen. Als we niet alle contacten achterhalen, kunnen hoge-risicogevallen een vliegtuig pakken en naar elders vliegen.”

Wantrouwen

Ook Hizkia de Jong, woordvoerder van Artsen zonder Grenzen, noemt de priester-zaak ‘zorgwekkend’. “Het bevestigt ook dat de epidemie nog altijd niet onder controle is.” De bestrijding van de ziekte stuit al sinds de uitbraak in augustus vorig jaar op wantrouwen van de plaatselijke bevolking. Mensen onttrekken zich daarom aan medische zorg en aan de vaccinaties die de epidemie (sneller) zouden kunnen indammen.

In Goma treft Artsen zonder Grenzen in samenwerking met de WHO en de plaatselijke gezondheidsautoriteiten al maandenlang voorbereidingen voor de komst van de ziekte. Al meer dan drieduizend gezondheidswerkers zijn preventief gevaccineerd, er is een ebola-behandelcentrum in aanbouw, en in een bestaand ziekenhuis zijn vast twintig bedden klaargemaakt om ebola-patiënten op te vangen.

Ook zijn er in de stad maatregelen genomen, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, om het risico van infectie kleiner te maken. Op allerlei plekken zijn waterpunten gemaakt waar mensen hun handen kunnen wassen. Artsen zonder Grenzen probeert bovendien kennis over te brengen, onder meer door te overleggen met traditionele geneeskundigen die vaak het vertrouwen van de lokale bevolking hebben.

Om de epidemie in te dammen zijn er om de brandhaarden Butembo en het iets noordelijker gelegen Beni medische checkpoints ingericht waar passanten hun handen moeten wassen en waar hun temperatuur wordt gemeten. Die wachtposten blijken nu toch niet waterdicht.

De priester, die dus al ziekteverschijnselen had, slaagde erin langs drie van dergelijke checkpoints te geraken, voordat hij uiteindelijk in Goma aankwam.

Lees ook:

Geruchten over besmettingen in klinieken belemmeren de stijd tegen ebola in Congo

Een goede preventieve medische aanpak van ebola in Congo loopt spaak. Met als gevolg meer besmettingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden