Demonstraties VS

Duizenden Trumpaanhangers demonstreren in Washington. ‘God wil Trump op deze plek’

Trumpaanhangers in Washington, DC. De politie probeert de boel in toom te houden.Beeld AP

Duizenden Trumpaanhangers liepen zaterdag mee in de ‘Million MAGA March’ in Washington DC om hun onvrede te uiten over de uitslag van de verkiezingen. 

Opeens staan ze er, duizenden demonstranten met vlaggen: Trump 2020, Stop the steal, of simpelweg de Amerikaanse vlag. De straten van de hoofdstad – normaal een bastion van Democratisch links – zijn zaterdagmiddag even de plek voor Trump-lievend Amerika om de woede te uiten.

Een oudere man maakt van de gelegenheid gebruik en verkoopt vanaf een tafel Trump-merchandise. Maar uitkijkend over de menigte lijkt daar geen gebrek aan te zijn.

De 50-jarige Janet Cameron – petje met ‘Een zwart geluid voor Trump’ – vertelt dat ze is gekomen omdat ze niet gelooft dat Biden heeft gewonnen. “We moeten alles onderzoeken, alle beschuldigingen van stembusfraude,” zegt ze, terwijl vanuit de menigte gejuich opstijgt voor de eerste spreker van de dag – een man bekend vanwege zijn televisiereclames als kussenverkoper. Cameron zegt: “Als Biden integer was, zou hij een onderzoek naar de verkiezingen steunen.”

Cameron zegt wat de meeste demonstranten hier vinden: de uitkomst zoals die er nu ligt klopt niet. Stemmachines met Dominion stemsoftware die stemmen van Trump naar Biden zou hebben omgezet, vervalste poststemmen; iedereen uit dezelfde theorieën zonder bewijs, al dagenlang actief verspreid door de president van de Verenigde Staten zelf.

Een jonge man met een cactus op zijn mondkapje is uit Arizona overgevlogen, een oudere man met een lange grijze baard vanuit Nevada. De 23-jarige diaken Stephen Kaldawi, gekleed in zijn klerikale kledij, vertrok op vrijdagochtend al met een bus religieuze leiders vanuit Kentucky. “Trump is de persoon die God op deze plek wil. Hij is tegen abortus en wil vrede op aarde brengen,” zegt hij, terwijl de protestmars in beweging komt. Dat de hoogste leider van de katholieke kerk intussen Joe Biden al heeft erkend als de aankomende president van de VS, begrijpt Kaldawi niet. “Volgens mij is Paus Franciscus zelf een communist.”

Beeld AP

Kleine opstootjes

De mars gaat vanaf het Freedom Plaza vlak bij het Witte Huis over Pennsylvania Avenue naar het grasveld voor het Hooggerechtshof – de symbolische eindhalte, waar volgens de demonstranten ook de verkiezingsuitslag beslecht moet worden. Daar ontstaan de eerste kleine opstootjes: een groep van enkele tientallen tegendemonstranten in zwarte kleding confronteert de Trump-supporters. Al gauw worden de groepen uit elkaar gehouden door een haag van politieagenten.

“Zo oneerlijk,” vindt de 34-jarige software-ontwikkelaar Brandon Freeman. “Gisteravond stonden wij met Trumpvlaggen buiten en werden we gelijk weggestuurd door de politie. Nu neemt dezelfde politie hen juist in bescherming. De vakbonden hebben ook sommige politieagenten te links gemaakt.”

Terwijl bij het Hooggerechtshof gesproken wordt door onder anderen Alex Jones, oprichter van complotsite Infowars, kijkt de 30-jarige Matt Evert om zich heen. Gekleed in een kogelvrij vest, lijkt hij een van de meer extreme demonstranten – her en der prijkt de gele lauwerkrans van de extreemrechtse Proud Boys, die volgens Trump op alert moesten staan.

Evert herhaalt nog maar eens de complottheorieën die door Alex Jones vanaf het podium worden verkondigd. “Dit is een poging van het globalisme om de wereld over te nemen”, stelt hij. Dat de verkiezingen door internationale toezichthouders zijn gecontroleerd, maakt Evert niets uit. “Waarom zou ik hen geloven om mij te vertellen hoe de verkiezingen in mijn eigen land verlopen?”

Punt gemaakt

Tegen het einde van de middag lijkt alles relatief rustig te zijn verlopen en keren de meeste demonstranten zo zoetjesaan terug naar huis. Een miljoen demonstranten – zoals de mars werd aangekondigd – zijn het niet geworden. Maar genoeg om in ieder geval wel een punt te maken: wij zijn hier nog niet klaar mee, niet totdat iedere beschuldiging van stembusfraude is onderzocht.

Groepjes Trump-supporters strijken neer op terrasjes om te genieten van de laatste zon, hamburgers worden besteld. Wanneer de schemering invalt, wordt ook de sfeer donkerder. Verderop in de stad, bij het Black Lives Matter Plaza, is een opstootje wanneer een groep tegendemonstranten knalvuurwerk tussen etende Trump-aanhangers gooit en hen vervolgens een hotel in dringt. Opnieuw rukt de politie massaal uit om de groepen uit elkaar te houden.

Het is een voorproefje voor wat zich hier de rest van de avond zal afspelen: groepen demonstranten die elkaar opzoeken in de donkere straten van de hoofdstad, waar vechtpartijen telkens weer door de politie worden opgebroken.

De 50-jarige Heather Funkhouser uit Delaware kijkt toe met haar man en dochter. Ze heeft een Biden-mondkapje voor en schudt afkeurend haar hoofd. “Trump heeft veel haat losgemaakt, maar het is voorbij,” zegt ze. “Alleen weten die Trump-supporters dat nog niet. Ze zijn nog in de ontkenningsfase.”

De politie moet enkele keren uitrukken om demonstrerende groepen uit elkaar te houden.Beeld AFP

Wat vinden de protestanten?

Sylvia Keller, 34, ruraal Ohio

Als moeder die haar drie jonge kinderen thuisonderwijs geeft, vond Sylvia Keller de mars voor Trump in DC een goede les in maatschappijleer. Daarom is ze vanuit Ohio hier naartoe gereden met hen. Ze kijkt naar haar kinderen, die op een rij op de stoep met grote ogen naar de demonstranten kijken. Zelf groeide ze ook op met thuisonderwijs, altijd volgens de Bijbel, en die traditie geeft ze nu door.

“De mensen zijn opgestaan om duidelijk te maken dat er naar hen geluisterd moet worden,” zegt Keller. “Al het bewijs dat er ligt over fraude moet nu bekeken worden. Maar als daaruit blijkt dat Biden echt gewonnen heeft, dan zullen wij ons er ook bij neerleggen.”

Wat er ook uit het onderzoek komt, wat Keller betreft is dit een geslaagde les over democratie in actie. “Het is zo belangrijk dat ze alles leren over onze Grondwet en onze vrijheid van meningsuiting. Zodat ze weten dat er een betere weg is dan geweld.”

Shalise Catir, 31, Miami, Florida

“In 2016 stemde ik helemaal niet op Trump, maar intussen ben ik helemaal om”, roept de blonde Shalise Catir. “De media schreeuwden moord en brand toen hij aantrad, maar zijn beleid heeft Amerika veel goeds gedaan. Economisch, maar ook omdat hij geen nieuwe oorlog is begonnen.”

Afgelopen maanden organiseerde Catir in het zuiden van Florida rally’s, om meer mensen “de ogen te doen openen”, vertelt ze. “Dankzij mij zijn er een hele lading meer stemmen voor Trump gekomen. Als mensen de leugens maar doorzien.”

Catir heeft zich kapot geërgerd aan het Rusland-onderzoek. Daarom vindt ze dat Trump-supporters nu alle recht hebben om ook hun eigen onderzoek te hebben. “Luister: niemand is hier om de boel af te branden. Wij willen gewoon in ons stemproces kunnen geloven. Als de media onze posts mogen factchecken, dan mogen wij toch zeker wel de uitgebrachte stemmen factchecken?”

Jeff Baclet, 50, Reno, Nevada

De protestmars leek Jeff Baclet de ideale gelegenheid om zijn Filipijnse vrouw en hun kinderen de hoofdstad te tonen. “Als kleine jongen was ik onder de indruk van de Lincoln Memorial”, zegt hij, terwijl hij op een terras een salade eet. Hij kijkt naar zijn achtjarige zoon, die onder een tafel verstopt zit, en lacht. “Ik geloof eerlijk gezegd niet dat het hem iets deed.”

Baclet, die een daklozenopvang runt in Nevada, is overtuigd dat in genoeg staten door vermoedens van fraude de verkiezingsuitslag via de rechtszalen uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terecht zal komen. “Daarna is het makkelijk: de Democraten hebben ruzie gemaakt met genoeg conservatieve rechters, zoals met Brett Kavanaugh bij zijn hoorzittingen.”

Als het toch anders loopt, en Joe Biden op 20 januari wordt geïnaugureerd, zal Baclet hem wel als president accepteren. “De Bijbel zegt dat ik Gods keuze voor leiders moet accepteren. Ach, laten we het over wat anders hebben. Wat weet jij eigenlijk over Jezus?”

Catherine Lamber, 51, ruraal Noord-Carolina

Gehuld in een vestje met het patroon van de Amerikaanse vlag, is Catherina Lamber vurig. “De Democraten zouden naar alle stemmen moeten willen kijken toch?”, roept ze, in een knauwend zuidelijk accent. “Dit gaat intussen over veel meer dan alleen over Trump. Dit gaat om de vraag of we nog wel eerlijke verkiezingen hebben.”

Samen met een groep vrienden is Lamber vanuit de bergen van Noord-Carolina hiernaartoe gereden. Ze wijst naar de statige gebouwen langs Pennsylvania Avenue, waar verschillende overheidsinstellingen in zetelen. “Volgens mij zijn ze hier in DC een beetje vergeten wie ze moeten vertegenwoordigen. Ons, de mensen.”

In haar woede verwijst ze naar de kreet uit de Amerikaanse revolutie, no taxation without representation – geen belasting zonder vertegenwoordiging. “Er moet een tweede revolutie komen. Mensen zijn vergeten hoe fragiel een constitutionele republiek is. Als je stemmen begint te stelen, is het voorbij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden