Herinneringsdienst

Duizenden mensen nemen afscheid van George Floyd

Twee mannen nemen afscheid van George Floyd bij diens kist. Beeld REUTERS
Twee mannen nemen afscheid van George Floyd bij diens kist.Beeld REUTERS

Duizenden mensen zijn naar de The Fountain of Praise-kerk in de Amerikaanse stad Houston gekomen om afscheid te nemen van George Floyd. De zwarte Amerikaan werd ruim twee weken geleden gedood door politiegeweld in Minneapolis. Floyd groeide op in Houston.

Floyd ligt opgebaard in een glimmende goudkleurige open kist. Op televisiebeelden is te zien dat mensen achter elkaar langs de kist lopen om afscheid te nemen. Onder hen zijn verschillende mensen in uniform. Een man knielde, anderen staken ook hun vuist op voor de kist als teken van de strijd tegen racisme. Vanwege het coronavirus zijn er bij de uitvaartceremonies strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo lieten foto's zien dat de lichaamstemperatuur van de bezoekers buiten de kerk werd gemeten. De mensen, de meeste met mondkapjes, werd gevraagd om afstand te houden van elkaar.

Floyd stierf op 25 mei nadat de politieagent Derek Chauvin in Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op zijn nek drukte, ondanks de smeekbeden van de 46-jarige om hem te laten ademen. Na zijn dood volgden wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme.

Vandaag verscheen Chauvin voor het eerst voor de rechter. Hij wordt onder andere beschuldigd van ‘moord in de tweede graad.’ Daarbij heeft de dader wel de intentie om te doden, maar zonder voorbedachten rade. Er kan 40 jaar cel op staan. Floyd wordt dinsdag begraven in Pearland bij Houston.

Lees ook:

In de VS gaat het nu over hervormen, budget weghalen, of zelfs het afschaffen van de politie

Minneapolis heeft een radicaal voornemen: de politie ontbinden. Welke concrete voorstellen gaan er schuil achter de aanzwellende oproep om de Amerikaanse politie terug te schalen, of zelfs af te schaffen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden