Onderzoek

Duizenden kinderen overleden in tehuizen van Ierse kerken

null Beeld

In door kerken gerunde tehuizen in Ierland zijn zeker negenduizend kinderen overleden. Iers onderzoek naar de hoge sterftecijfers onder baby’s toont aan dat ongetrouwde moeders decennialang slachtoffer waren van “een verstikkende, onderdrukkende en vrouwonvriendelijke cultuur”.

Het drieduizend pagina’s tellende rapport over de zogenoemde moeder- en babyhuizen is dinsdag gepubliceerd. Ongeveer 15 procent van alle kinderen die in deze tehuizen verbleven zijn overleden. Het rapport spreekt over “babysterfte op een verschrikkelijk niveau”. Een precieze doodsoorzaak van de kinderen is door de onderzoekers niet achterhaald.

Volgens de Ierse minister van Jeugd Roderic O’Gorman zal de regering zijn excuses aanbieden aan de duizenden vrouwen en kinderen die slachtoffer werden van de praktijken. Zij kunnen een financiële tegemoetkoming tegemoetzien

Daarnaast zal worden gewerkt aan wetgeving om het doorzoeken, opgraven en waar mogelijk identificeren van menselijke resten in Ierse massagraven te ondersteunen. Duizenden lichaampjes van overleden kinderen, onder wie pasgeboren baby’s, werden in zulke graven begraven. In 2014 kwam de zaak aan het licht toen honderden lijkjes werden ontdekt op een erf waar tot 1961 een katholiek tehuis voor ongehuwde moeders was gevestigd.

Voor gedwongen buitenlandse adopties zijn geen bewijzen gevonden. Ierse adoptiebureau’s zouden volgens eerdere beschuldigen hoge bedragen hebben ontvangen om de adopties van 1638 kinderen te organiseren. Het merendeel van deze kinderen kwam in de Verenigde Staten terecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden