Archeologie

Duizenden jaren geleden leverden struisvogeleieren veel geld op

null Beeld
Beeld
Pieternel Gruppen

Dat mensen al heel lang eieren versieren, was bekend. Het British Museum heeft mooie exemplaren van struisvogeleieren geschilderd en versierd met ivoor in zijn collectie, en sommige zijn wel vijfduizend jaar oud.

Tot nu toe werden alleen de patronen op de oude eieren – onder andere dieren en bloemen – nauwkeurig bestudeerd. Maar nu heeft een groep archeologen zich ook gebogen over de oorsprong en de handel erin, meldt de BBC. Want hoe de eieren konden opduiken in Italië als daar geen struisvogels leefden, bleef een mysterie.

Volgens de wetenschappers, die hun bevindingen in het tijdschrift Antiquity publiceerden, handelden mensen al duizenden jaren geleden in de struisvogeleieren. Die handel vond over grote afstanden plaats, onder meer tussen Noord-Afrika, de Levant en Europa. De wetenschappers vermoeden dat de handelaren eieren van wilde struisvogels te pakken moesten zien te krijgen en niet van struisvogels in gevangenschap.

Een riskante onderneming legt projectleider Tamar Hodos uit bij de BBC. “Struisvogels kunnen heel gevaarlijk zijn. De handelaren moesten niet alleen de nesten zien te vinden maar ook de eieren daaruit stelen.”

Niet zo gek dus dat zo’n versierd struisvogelei gezien werd als een zeer kostbaar bezit dat later werd teruggevonden in de graven van de elite en welgestelden.

Lees ook:

De handel in illegaal ivoor wordt nauwelijks geraakt door regels en certificaten

De handel in ivooris omstreden. Pogingen om met certificaten misstanden aan te pakken, sorteren geen effect. ‘Ik heb het meest foute ivoor langs zien komen, en dat werd goedgekeurd.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden