Coronaprotest

Duizenden Israëli's op been tijdens regeringsprotest

Het protest zaterdagavond op het Rabinplein in Tel Aviv. Beeld Getty Images
Het protest zaterdagavond op het Rabinplein in Tel Aviv.Beeld Getty Images
ANP

Duizenden Israëli's hebben zaterdagavond op het Rabinplein in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de manier waarop de regering omgaat met de economische tegenspoed door het coronavirus. Ongeveer 300 agenten zijn ingezet om de openbare orde te waarborgen en de regels voor sociale afstand te bewaken, aldus de politie.

Veel demonstranten droegen gezichtsmaskers, maar hielden niet de verplichte twee meter afstand tot elkaar. Sommigen hadden spandoeken in het Hebreeuws met de tekst: "Laat ons ademen." Ze verwijzen daarmee naar de dood van George Floyd, de zwarte arrestant die stierf door politiegeweld.

De demonstratie werd gehouden door zelfstandigen, kleine bedrijven en groepen kunstenaars die boos zijn op de coronamaatregelen die ervoor zorgen dat ze niet of nauwelijks in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Ook studentenvakbonden waren vertegenwoordigd, omdat veel jongeren eveneens de dupe zijn.

Israël kende vanaf medio maart een stringente lockdown, waardoor alleen personeel dat essentieel werd geacht mocht werken. Onder druk van bedrijven en de bevolking besloot de regering eind mei de beperkingen te versoepelen. Er kwam echter een twee coronagolf op gang, reden om de regels weer aan te scherpen.

Vrijdag registreerde het land een recordaantal nieuwe besmettingsgevallen binnen een etmaal: bijna 1500. Israël telt negen miljoen inwoners. Daarvan zijn er meer dan 37.000 besmet geraakt met coronavirus, meer dan 350 zijn gestorven aan de gevolgen daarvan.

Het protest zaterdagavond op het Rabinplein in Tel Aviv. Beeld Getty Images
Het protest zaterdagavond op het Rabinplein in Tel Aviv.Beeld Getty Images

Lees ook:
Een van de laatste Nederlanders in Israël: in quarantaine in een mosjav

Fotografenduo Hadas Itzkovitch en Anya van Lit vloog eind februari naar Tel Aviv voor een fotoproject en familiebezoek. Al tien weken verblijven ze in een landelijk gelegen mosjav. Ze behoren tot de laatste Nederlandse toeristen in Israël die niet meer naar huis konden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden