ConflictMiddellandse Zee

Duitsland weet de hoogoplopende Grieks-Turkse spanningen enigszins te sussen

Het corpus delicti: het Turkse onderzoeksschip Oruc Reis, dat tussen Kreta en Cyprus is begonnen met proefboringen naar gas en olie.Beeld Reuters

Van verschillende kanten worden pogingen ondernomen om de hoogopgelopen ruzie tussen Griekenland en Turkije in het oosten van de Middellandse Zee op te lossen. 

Terwijl oorlogsschepen om elkaar heen draaien in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, proberen politici en diplomaten – van Brussel tot aan Washington – de spanning uit de lucht te halen.

Die liep deze week hoog op toen het Turkse onderzoeksschip Oruc Reis – vergezeld van marineschepen – tussen Kreta en Cyprus begon met proefboringen naar gas en olie die tot 23 augustus zullen duren. Ankara claimt het recht op dat stukje zee, volgens Athene behoort het juist aan Griekenland toe.

De Griekse regering bracht, toen de Oruc Reis eerder deze week de betwiste wateren in voer, het leger in opperste staat van paraatheid en stuurde marineschepen naar de regio. Ook klopte ze onmiddellijk bij Europa en de Verenigde Staten aan voor hulp.

Nog voordat de Europese leiders de kwestie goed en wel hadden kunnen bespreken, besloot Frankrijk op eigen houtje twee gevechtsvliegtuigen en twee marineschepen naar de regio te sturen.

Volgens Ankara gooit het land met deze actie alleen maar olie op het vuur en gedraagt het zich als een ‘patser’. Frankrijk wil het liefst nog een stap verder gaan en Europese sancties aan Turkije opleggen.

Berlijn de bemiddelaar

Vrijdag bespraken de Europese ministers van buitenlandse zaken de kwestie kort tijdens een ingelaste videovergadering die verder vooral over Wit-Rusland ging. Minister Blok van buitenlandse zaken zei na afloop dat de lidstaten met elkaar hebben afgesproken solidair te zijn met Griekenland en Cyprus in het dispuut met Turkije. Verder werd steun uitgesproken voor de inspanningen van EU-voorzitter Duitsland om via onderhandelingen een oplossing te vinden.

Duitsland wist het conflict tussen de twee kemphanen vorige maand – toen Turkije het bodemonderzoek in het betwiste gebed aankondigde – enigszins te sussen. En het lijkt er op dat Berlijn die bemiddelende rol weer op zich neemt. 

Vrijdag zou bondskanselier Merkel al met Erdogan hebben gebeld. De Turkse president zou tegen haar hebben gezegd zich na 23 augustus ‘zachter’ op te zullen stellen. Het is onduidelijk of Athene hiermee akkoord is gegaan of überhaupt geraadpleegd is over het Duits-Turkse telefoongesprek.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Mike Pompeo, boog zich tijdens een bezoek aan Wenen vrijdag eveneens over de gespannen situatie in de Middellandse Zee tijdens een gesprek met zijn Griekse collega Nikos Dendias. Want net als Brussel zit Washington niet op een botsing tussen twee Navo-partners te wachten.

Lees ook:
Ankara matigt toon in conflict over betwist stukje Middellandse Zee

Het conflict over olie- en gasboringen in het oostelijke Middellandse Zeegebied moet met woorden worden opgelost, zei Turkije woensdag. De mededeling kwam na dagen van spanningen tussen Ankara en Athene. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden