Steunpakket

Duitsland trekt miljarden uit voor burgers en bedrijven

Bondskanselier Olaf Scholz (links) en minister van financiën Christian Lindner tijdens de bekendmaking van het nieuwe maatregelen. Beeld EPA
Bondskanselier Olaf Scholz (links) en minister van financiën Christian Lindner tijdens de bekendmaking van het nieuwe maatregelen.Beeld EPA

Met miljardensteun wil de Duitse regering huishoudens en ondernemingen compenseren voor de inflatie en de dure energie.

Gijs Moes

De Duitse regering trekt nog eens 65 miljard euro uit om burgers en bedrijven te steunen. Bondskanselier Olaf Scholz kondigde het plan zondag aan, als nieuwe zet in zijn pogingen om de pijn van de inflatie en de hoge energieprijzen te verzachten. “Duitsland slaat de handen ineen in deze moeilijke tijden”, aldus de sociaaldemocraat tijdens een persconferentie met zijn coalitiegenoten van de Groenen en de liberale FDP. “Als land zullen we hier doorheen komen.”

Onderdeel van de plannen is een eenmalige tegemoetkoming in de energierekening en een prijsplafond voor een basispakket aan energie per gezin of eenpersoons huishouden. Ook moeten er meer toeslagen komen voor gezinnen met kinderen, huiseigenaren en mensen met een uitkering.

Rem op energieprijzen

Eerder was al besloten om werkenden eenmalig 300 euro te geven, als compensatie voor de hoge energiekosten. Daar komt nu eenzelfde bedrag bij voor gepensioneerden en 200 euro voor studenten. Een rem op de energieprijzen moet de kosten op termijn in de hand houden.

Ook komt er een vervolg op de mogelijkheid om voor 9 euro per maand met het openbaar vervoer door het hele land te reizen. Dat initiatief was deze zomer een groot succes. Nu zou het gaan om een bedrag tussen de 49 en 69 euro per maand.

De plannen moeten betaald worden met nieuwe belastingen voor bedrijven. Daarbij gaat het onder meer om een nieuwe heffing voor elektriciteitsbedrijven en een snellere invoering van een minimum winstbelasting van 15 procent.

De regering maakte eerder al steunplannen van 30 miljard euro bekend, waarmee het totaal nu op 95 miljard euro komt. Scholz stond de afgelopen tijd onder grote druk van de publieke opinie en de oppositie om met meer compensatie voor de inflatie en de hoge energierekeningen te komen.

De Duitse inflatie is op dit moment, met een percentage van 7,9 lager dan in veel andere Europese landen. Maar Duitsland heeft wel een extra uitdaging als het op de energie aankomt.

De Duitse regering staat voor de grote uitdaging om de afhankelijkheid van Russische energie te verminderen. Daar wordt aan gewerkt, maar gas uit Rusland blijft voorlopig nog belangrijk.

Pijpleiding blijft voorlopig gesloten

Vrijdag liep de spanning verder op, toen het Russische bedrijf Gazprom aankondigde dat de pijpleiding Nord Stream 1 voorlopig gesloten blijft vanwege technische problemen. Scholz wijt de hoge energieprijzen aan Rusland, dat onrust heeft veroorzaakt door Oekraïne binnen te vallen. “Rusland is niet langer een betrouwbare energieleverancier.”

Scholz verwierp de suggestie dat Duitsland zonder Russisch gas economisch zal terugvallen en ook politiek in de problemen komt. “Duitsland zal deze tijd als een democratie doorstaan omdat we een economisch sterke welvaartsstaat zijn.” Het ontwikkelen van nieuwe, groene energiebronnen is daarbij van het grootste belang. “Met ieder nieuw windpark worden we onafhankelijker.”

Berlijn kijkt ook naar andere stappen om de energiecrisis tegen te gaan, waaronder het langer operationeel houden van kernreactoren en het heropstarten van stilgelegde kerncentrales. Ook worden steenkolencentrales weer in gebruik genomen. Beide maatregelen liggen heel moeilijk bij regeringspartij de Groenen.

Lees ook:
Duitsland maakt zich op voor een ‘gigantische energiecrisis’

Duitsland debatteert over de vraag: als er straks te weinig gas is, wie wordt dan als eerste afgesloten?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden