Bondskanselier

Duitsland houdt zijn adem in bij de machtsstrijd om de opvolger van Merkel

De Beierse deelstaatpremier Markus Söder in november tijdens een kabinetsbijeenkomst. Söder, afkomstig van de Beierse partij CSU, zei zondag dat hij in september bondskanselier wil worden. Zusterpartij CDU had echter al een kandidaat, Armin Laschet. Beeld AFP
De Beierse deelstaatpremier Markus Söder in november tijdens een kabinetsbijeenkomst. Söder, afkomstig van de Beierse partij CSU, zei zondag dat hij in september bondskanselier wil worden. Zusterpartij CDU had echter al een kandidaat, Armin Laschet.Beeld AFP

In de Duitse christendemocratische partij, die in de peilingen steeds zwakker staat, willen twee mensen het roer van Angela Merkel overnemen. Vóór Pinksteren moet bekend zijn wie het wordt, maar voorlopig houden twee partijdelen stijfkoppig vast aan hun eigen kandidaat.

Het is een heel groot woord: ‘kanselierskandidaat’. Zelfs Duitsers vinden dat. Dus de strijd die zondag ontbrandde in de partij van Angela Merkel, kreeg in de pers al snel een kortere naam: de K-strijd.

Die begon toen de Beierse premier Markus Söder plotseling zei dat ook hij bondskanselier Merkel wil opvolgen. Söder is de leider van de Beierse CSU, de zusterpartij van het CDU. Het CDU had eigenlijk al min of meer Armin Laschet voor de post gekozen.

Het is niet helemaal het moment om over poppetjes te overleggen, want Duitsland zit zwaar in de corona-ellende. Maar gisteren werd de hele dag over de kwestie overlegd, zonder resultaat. De CDU-top kwam in de ochtend bijeen en besloot heel ferm dat de kandidaat voor het bondskanselierschap Laschet moest blijven: die was in hun ogen de beste verbinder en teamspeler. Maar in de middag was er beraad in het CSU-kamp in München, en daar was de uitkomst dat het Söder moet zijn.

Söder heeft wat Kennedy ook had

Tegen Pinksteren zullen beide partijdelen met één naam moeten komen en het zou ook fijn zijn als iedereen daarachter staat. Hoe die keus zal worden gemaakt, is nog niet duidelijk.

Komt er een stemming onder partijleden, dan zou het best nog weleens Söder kunnen worden, ook al is de CSU, dat alleen in Beieren bestaat, vele malen kleiner dan het immense CDU. Laschet is weliswaar een degelijk bestuurder met een langdurige staat van dienst, maar hij is niet populair. Uit een recente opiniepeiling bleek dat minder dan een derde van de CDU-kiezers hem ziet zitten als bondskanselier. Söder krijgt twee keer zo veel steun. Die heeft, zegt men, wat Kennedy ook had: hij wekt een glimlach op bij zijn gehoor, dat hem alle fouten daarna supersnel vergeeft.

Argwaan van het CDU

Van Markus Söder, de 54-jarige zoon van een metselaar uit een voorstad van Neurenberg, wordt al langer gedacht dat hij ambities heeft die veel verder gaan dat het premierschap van zijn Duitse deelstaat. In interviews vertelt hij vaak dat hij in zijn tienerjaren een affiche van Franz Josef Strauss boven zijn bed had hangen, de CSU-leider die ook ooit een gooi deed naar het bondskanselierschap. Tevergeefs.

Het is juist die grote bewondering waardoor in CDU-kringen met argwaan naar de populaire Söder wordt gekeken. De naam Strauss doet iedereen buiten Beieren meteen denken aan machtsmisbruik en onderhandse vriendendiensten, terwijl hij in de zuidelijke deelstaat warme herinneringen oproept aan een gemoedelijk vaderfiguur.

Maar er zijn delen van het CDU waar ze inmiddels ook liever Söder hebben dan Laschet, zoals de CDU-afdeling Berlijn. “Markus Söder is een succesvolle crisismanager die Duitsland uit de pandemie kan leiden en het land toekomstbestendig kan maken”, zei afdelingsvoorzitter Kai Wegner.

Laschet: saai, wollig en langdradig

Laschet is net als Söder premier van een drukbevolkte deelstaat. Maar waar Söder weinig blijft aankleven in Beieren, zo wordt Laschet in Noordrijn-Westfalen alles nagedragen. Bovendien geldt hij dan wel als een doorgewinterd politicus, in het openbaar spreekt hij saai, wollig en langdradig.

De Duitse verkiezingen zijn op 26 september. Voor die tijd maken alle partijen hun kanselierskandidaat bekend. De Groenen, in de peilingen de geduchte tegenstander van CDU/CSU, beslissen volgende week maandag wie het wordt.

De CDU partij verloor onlangs al twee deelstaatverkiezingen. Een corruptieschandaal en het als te traag ervaren vaccinatiebeleid tegen corona doet het imago van de regeringspartij geen goed. Nu is het, met een onvoorspelbare K-strijd in de gelederen, ook nog eens de vraag of de partij wel bij elkaar blijft.

Lees ook:

Armin Laschet, de nieuwe voorzitter van de CDU, is vooral de man van het midden

Armin Laschet is de nieuwe voorzitter van de CDU. Dat besloten 1001 CDU-leden in januari tijdens het digitale partijcongres.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden