Herero- en Namagroep

Duitsland erkent wreedheden in Namibië als genocide

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Duitsland heeft vrijdag voor het eerst erkend dat het genocide heeft gepleegd in Namibië aan het begin van de vorige eeuw. Berlijn heeft donderdag al meer dan een miljard euro toegezegd voor hulpprojecten in het Zuidwest-Afrikaanse land.

“We zullen vanaf nu officieel naar deze gebeurtenissen verwijzen als wat ze waren uit het hedendaags perspectief: genocide”, zei minister van van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in een verklaring. Die werd uitgevaardigd ter verwelkoming van een akkoord met Namibië na vijf jaren onderhandelen.

“Als een gebaar van erkenning voor het onmetelijke leed dat de slachtoffers is aangedaan, willen we Namibië en de nakomelingen van de slachtoffers steunen met een substantieel programma van 1,1 miljard euro voor opbouw en ontwikkeling”, aldus Maas

Namibië was van 1884 tot 1915 een kolonie van het Duitse keizerrijk. Tussen 1904 en 1908 werden duizenden mensen uit de etnische Herero- en Namagroep omgebracht door koloniale troepen nadat de volkeren in opstand waren gekomen tegen het Duitse koloniale bewind. Overlevenden werden de woestijn in gedreven, waar velen in concentratiekampen werden opgesloten. Daar stierven veel Herero en Nama aan uitputting, kou, ondervoeding. Volgens historici werden 65.000 van de 85.000 Herero omgebracht en minstens de helft van de 20.000 Nama.

De Duitse regering heeft in het verleden al “morele verantwoordelijkheid” geaccepteerd voor de gruweldaden in Namibië, die door een minister al eens als genocide waren aangeduid. Uit angst voor compensatieclaims heeft Berlijn tot voor kort echter geen verontschuldigingen willen aanbieden.

Lees ook:

Duitse actiegroep niet welkom bij overdracht Herero-botten

Het had morgen een plechtige dag moeten worden, als Duitsland vijftien schedels, een aantal botten en een scalp zal teruggeven aan de nazaten van het Herero-volk. Dit feest dreigde echter te mislukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden