NieuwsDuitsland

Duitsland besluit tot direct contactverbod

Duitse soldaten leveren beschermende kleding, maskers en beademingsapparatuur af in Noordrijn-Westfalen.  Beeld Jonas Güttler/dpa
Duitse soldaten leveren beschermende kleding, maskers en beademingsapparatuur af in Noordrijn-Westfalen.Beeld Jonas Güttler/dpa

De Duitse deelstaten sluiten de rijen en nemen gezamenlijk maatregelen tegen het coronavirus. Het eerste besluit: direct contactverbod.

Er komt een contactverbod in heel Duitsland. Bijeenkomsten met meer dan twee personen zijn verboden. Alleen gezinnen en huishoudens mogen met een groter aantal mensen bijeen zijn. Dit hebben de Bondsregering en die van de zestien deelstaten zondagavond bekendgemaakt. De maatregelen duren ten minste twee weken.

Tot nu toe lagen de maatregelen ter bestrijding van het nieuwe coronavirus bij de deelstaten, die allemaal verschillende regels opstelden. Zo is Beieren al enige dagen op slot, maar in andere deelstaten waren winkels en restaurants nog gewoon open.

Sinds zondagavond zit de Duitse regeringsleider Angela Merkel thuis in isolatie. Een arts die vrijdag bij haar was, blijkt besmet met het coronavirus.

Bondskanselier Angela Merkel heeft de deelstaatregeringen nu op één lijn gebracht. Zij moeten vanaf maandag de uitvoering ter hand nemen. Zo wist Merkel te voorkomen dat ze eenzijdig de noodtoestand moest uitroepen, hetgeen zeer ongebruikelijk is in Duitsland.

Feesten verboden

Mensen mogen nog steeds naar buiten, naar hun werk en individueel sporten en winkelen, mits ze maar anderhalve meter uit elkaar blijven. “Het buiten zijn is niet het probleem, het contact wel”, zei Armin Lashet (CDU), de premier van de hardst getroffen deelstaat Noordrijn-Westfalen aan de grens met het Nederlandse Limburg. Restaurants en kapperszaken gaan dicht. Wel mogen afhaalmaaltijden door restaurants worden geleverd en gaat de thuisbezorging van eten gewoon door.

Feesten, ook als ze binnenshuis plaatshebben, zijn vanaf nu verboden, zo maakten de ministers-presidenten van de deelstaten tijdens een videoconferentie zondag bekend. De politie kan daarbij ingrijpen; de deelstaten bepalen zelf de hoogte van de boete. In Noordrijn-Westfalen kan die oplopen tot 25.000 euro per overtreding van het contactverbod.

De komende dagen zal de Bondsregering met economische steunmaatregelen komen. Mensen die een bijstandsuitkering (Hartz-IV) aanvragen, krijgen de eerste zes maanden geen vermogenstoets. Ook komt er financiële steun voor kleine zelfstandigen. En wie zijn huur niet meer kan betalen, mag zijn woning gedurende deze periode niet worden uitgezet.

Landelijk wordt gewerkt aan noodhulp. De regio Heinsberg in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, nabij Sittard, is op het moment de ergste brandhaard met bijna duizend coronapatiënten. Soldaten zijn ingezet om er beademingsapparatuur, mondkapjes en beschermende kleding voor medisch personeel af te leveren.

Lees ook:

In Duitsland komen de maatregelen tegen het virus traag op gang.

Tegen de verwachting in heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel begin deze week niet de noodtoestand uitgeroepen. Bij de bestrijding van het coronavirus ligt de regie daardoor nog steeds bij de deelstaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden