ReportageBerlijn

Duitse wietdealer vreest dat plannen voor legalisering voor hem weinig uitmaken

Demonstranten voor legalisering van softdrugs in het centrum van Berlijn, afgelopen augustus.  Beeld ANP / dpa Picture-Alliance
Demonstranten voor legalisering van softdrugs in het centrum van Berlijn, afgelopen augustus.Beeld ANP / dpa Picture-Alliance

De nieuwe Duitse regering wil cannabis legaliseren. ‘Het zou mij veel stress schelen als ik alles professioneel zou kunnen maken.’

Kim Deen

In de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg is het doorgaans gezellig druk op straat. Moeders lopen er kwebbelend rond, met lactosevrije cappuccino, draagzakken en kinderwagens. Stelletjes wandelen hand in hand naar het kleurrijke Mauerpark en aan de deur van de Aziatische eettentjes, die er ieder jaar hipper uitzien, is het personeel druk in de weer met afhaalbestellingen.

Als je goed kijkt, kun je in deze buurt nog altijd iets van haar oude ruige karakter vinden. Een kraakpand hier, een anarchistische bar daar. Op de grote, grijze hoekbank van een drugsdealer in de buurt is het altijd gezellig. Buren kloppen op verschillende momenten van de dag aan voor wiet en blijven hangen voor een praatje. “Ouders, kunstenaars, dokters, advocaten, iedereen zit hier wel op de bank”, vertelt hij met een joint in zijn hand en jazztrompettist Miles Davis op de achtergrond.

Het is leuk om die planten te zien groeien

De man verkoopt naast zijn werk als muzikant al jaren drugs in Berlijn. Hij heeft verschillende soorten in zijn assortiment, maar is vooral geïnteresseerd in cannabis. Tijdens de pandemie is een droom uitgekomen. Hij heeft nu zijn eigen plantage in een pand, waar hij met veel liefde zijn planten verzorgt. “Als je thuis kamerplanten hebt dan weet je hoe leuk het is om iets te zien groeien”, zegt hij. Het zit hem dwars dat hij het illegaal moet doen. “Het zou mij veel stress schelen als ik alles professioneel zou kunnen maken”, zegt hij.

Dat lijkt nu binnen handbereik, want de nieuwe Duitse regering wil cannabis legaliseren. De regering zegt zich zorgen te maken om schadelijke stoffen als synthetische THC in de illegale producten en de verkoop aan jongeren. “Door legalisatie kan de kwaliteit van cannabis gecontroleerd worden, worden verontreinigende stoffen geweerd en worden minderjarigen beschermd”, schrijft de coalitie van de sociaaldemocraten, liberalen en groenen in het regeerakkoord. Vier jaar na het invoeren van de wet, wil de regering evalueren of die de juiste impact heeft in de samenleving.

Toch denkt de dealer dat het niets zal veranderen aan de illegale markt. “Want ik denk niet dat de prijzen betaalbaar voor iedereen zullen zijn”, zegt hij. “Kijk maar naar Nederland. De laatste keer dat ik in Amsterdam kwam en een coffeeshop inliep, was een schok. Dertig euro! Ik dacht dat het een combinatiedeal was, maar het bleek voor 1 gram te zijn”, zegt hij. Voor zijn verhuizing naar Berlijn woonde hij in Amsterdam en ook daar ging hij met zijn huisgenoten naar een bevriende dealer in plaats van naar de coffeeshop. “Dan kochten we 50 gram in plaats van 5, voor een betere prijs.”

De Duitse politievereniging waarschuwt voor hetzelfde. In een stad als Berlijn, waar het illegale drugsnetwerk behendig wordt gerund door de Libanese maffia, zal de verkoop volgens de politie grotendeels zwart blijven. Het is makkelijk voor Berlijners om aan drugs te komen. In Telegramgroepen van soms wel vijfduizend leden worden goedkope dagdeals aangeprezen met foto’s en een verkooppraatje. Stuur een bericht naar het nummer en binnen een half uur wacht een dealer in een Smart-autootje voor je deur.

In Berlijn zou de meeste wiet uit Spanje komen

De meeste wiet in Berlijn komt volgens de dealer van de massaproductie in Spanje. Door het gebrek aan staatscontrole wordt wiet van lage kwaliteit vaak met chemische stoffen bewerkt en voor een veel hogere prijs verkocht. Volgens de dealer zou kwaliteitscontrole de legale markt aantrekkelijker maken. “Als een product gegarandeerd getest wordt, schoon en biologisch is, dan wordt het de moeite waard om er meer voor te betalen”, zegt hij.

Hoewel het regeerakkoord erover zwijgt, zal Duitsland wellicht wietteelt moeten legaliseren. Een VN-verdrag uit 1961 verbiedt de import van cannabis. Waarschijnlijk rekent het land op de productie van de drie bedrijven die medische wiet, legaal sinds 2017, in het land telen. Zij zijn onderdeel van bedrijven in Canada, de koploper in de cannabisindustrie. Het lijkt moeilijk voor kleine ondernemers als deze dealer om een plek tussen die bedrijven op de markt te veroveren. “Ik probeerde met een advocaat een vergunning te krijgen om medische wiet te telen”, zegt hij. “Het blijkt dat je daarvoor zeven jaar ervaring nodig hebt. Leg mij nou eens uit hoe ik die kan hebben als het al die tijd illegaal was?”

Hoewel cannabis in Duitsland langzaam uit de taboesfeer komt, is het dus de vraag of het dealers als deze zal lukken om hun handel legaal te maken. Met zijn advocaat houdt de dealer de ontwikkelingen de komende tijd in de gaten, maar hij is bang dat zelfs vergunningen voor cannabiswinkels aan grote spelers gegeven worden. “Als ik ook hier mijn ervaring moet aantonen, wat moet ik dan? Kan ik nog in de problemen komen voor iets wat eerder strafbaar was?”

Na lang zoeken heeft hij een online cursus ‘cannabisteelt management’ gevonden aan een Amerikaanse universiteit. Op die manier hoopt hij enige kwalificaties te kunnen tonen, maar het is vooral ook leuk. “Als iets illegaal is, is het moeilijk om erover te leren”, zegt hij. “Je komt geen stap verder, want iedereen heeft een ander idee over hoe het moet. Nu komen er steeds meer wetenschappelijke studies. Daar kijk ik naar uit.”

De gegevens van de geïnterviewde zijn bekend bij de hoofdredactie.

Lees ook:

De stille verliezer van legalisering cannabis in verschillende staten: de drugshond

In de VS is inmiddels in bijna de helft van de staten marihuana gelegaliseerd. Dat levert winnaars op en verliezers: de drugshonden zullen op zoek moeten naar een nieuwe levensinvulling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden