Rondje EuropaDiscriminatie

Duitse studenten klagen ‘rechtsradicale’ professor aan

De Humboldt universiteit in Berlijn. Beeld EPA
De Humboldt universiteit in Berlijn.Beeld EPA

Polarisatie in Duitsland rond vluchtelingen is ook op de universiteiten te zien. Op de Berlijnse Humboldt-universiteit woedt een strijd tussen linkse studenten en een rechtsgezinde – volgens critici ‘rechts-radicale’ – professor, Jörg Baberowski.

Wilfred van de Poll

De studenten wisten deze zomer mede door hun protest de komst van een centrum voor onderzoek naar het ontstaan van dictaturen onder zijn leiding te blokkeren.

Baberowski (1961) is geschiedkundige, gespecialiseerd in Oost-Europa en geldt als Stalin-kenner. Hij is een uitgesproken tegenstander van Merkels vluchtelingenbeleid. Zijn critici verwijten hem haat en geweld tegen vluchtelingen goed te praten en te bevorderen. Hij zou de misdaden van de nazi’s bagatelliseren en de Holocaust relativeren. Tussen hem en linkse studenten botert het al jaren niet.

Hun onderlinge strijd gaat nu een nieuwe fase in, nadat Baberowski in augustus twee van hen op Facebook ‘ongelooflijk dom’ noemde, en ‘extreem-linkse fanatici’. Zij doen aangifte tegen hem wegens belediging. Baberowksi bindt niet in. Hij wil dom kunnen noemen wat ‘overduidelijk dom’ is, schrijft hij aan Der Tagesspiegel. Volgens hem zíjn ze extreem-links. “Dat mag natuurlijk, net zoals ik dat mag benoemen.”

Antidiscriminatie

Baberowski’s post op Facebook heeft een voorgeschiedenis. De oprichting van zijn onderzoeksinstituut leek begin dit jaar kansrijk. Het moest alleen nog door de academische senaat. Daarin zaten vier studenten, die zich ertegen keerden. Waarden als ‘anti­discriminatie’ en ‘diversiteit’ zijn bij Baberowski niet veilig, verklaarden ze.

Het plan sneuvelde. Volgens Baberowski zwichtte de universiteit voor de druk van de studenten, uit angst voor negatieve media-aandacht. In 2017 kwam het al tot een rechtszaak tussen Baberowski en studenten, dit keer uit Bremen. Overal waar mensen ‘uit vreemde contexten komen’ en de bevolking niet goed betrokken wordt, komt het ‘natuurlijk tot agressie’, zei Baberowski. Brandstichting in asielcentra vond hij erg, maar gezien de problemen die migratie in Duitsland met zich meebracht was alles nog aan de ‘onschuldige kant’.

De studenten zeiden dat Baberowski geweld jegens vluchtelingen goedpraatte. Ze noemden hem ‘rechts-radicaal’. Baberowksi stapte naar de rechter. Die zei dat de studenten hem weliswaar rechts-radicaal mochten noemen, maar dat ze zijn citaten wel uit hun verband hadden gerukt – zo lieten ze de zin weg dat ‘Godzijdank nog niemand is omgekomen’.

Lees ook:
Sterke stijging van antisemitisme in Frankrijk en Duitsland

Frankrijk en Duitsland maken zich zorgen over de stijging van het aantal antisemitische incidenten. “Antisemitisme verspreidt zich als vergif door de samenleving”, aldus de Franse minister van binnenlandse zaken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden