Duitsland

Duitse sociaal-democraten gooien roer om naar links

Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken. Beeld REUTERS
Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken.Beeld REUTERS

De uitslag is een signaal dat de SPD-basis ontevreden is. Het fundament onder Merkels vierde regering is met deze uitslag hoe dan ook verzwakt.

Wilfred van de Poll

De Duitse sociaal-democraten hebben nieuwe voorzitters gekozen, maar wel andere dan iedereen verwachtte. Bij een verkiezing waaraan alle SPD-leden mochten meedoen won dit weekend het relatief onbekende duo Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken, met 53 procent van de stemmen. De grote favorieten Olaf Scholz en Klara Geywitz, die de steun genoten van het partij-establishment, kregen 45 procent.

De uitslag is een signaal dat de SPD-basis ontevreden is over de partijkoers. Walter-Borjans, oud-minister van financiën in Noordrijn-Westfalen en Esken, IT-specialiste uit Baden-Württemberg, toonden zich tijdens hun campagne sceptisch over de coalitie met de CDU/CSU van Merkel. Ze wonnen mede dankzij partijleden die een linkser profiel willen en de SPD liever vandaag dan morgen uit de regering zien stappen.

Geen extra concessies

Het duo pleitte ervoor om delen van het coalitie-akkoord opnieuw te onderhandelen, een minimumloon van 12 euro in te voeren en het begrotingsevenwicht voor de overheid te laten vallen – terwijl Olaf Scholz dat als minister van financiën juist nastreeft. Scholz is tevens vicekanselier en geldt als een van de architecten van de regering-Merkel. Zijn toekomst is nu onzeker. Volgend weekend worden de nieuwe voorzitters tijdens een partijcongres beëdigd. Dan zal blijken of Scholz nog door wil gaan als minister en vice-kanselier.

Het fundament onder Merkels vierde regering is met deze uitslag hoe dan ook verzwakt. Zet het nieuwe voorzittersduo zijn eisen door, dan kan dit de coalitie in gevaar brengen. De CDU/CSU peinst er niet over om het coalitie-akkoord open te breken en extra concessies te doen op thema’s als klimaat en pensioenen.

Lees ook:

SPD-leider Andrea Nahles stapt op vanwege Europees verkiezingsdrama

Andrea Nahles, leider van de Duitse sociaal-democraten vertrekt. Ze stond steeds meer onder druk na de verkiezingsnederlaag bij de Europese verkiezingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden