Opmerkelijk

Duitse huurder maakt 100.000 euro winst op haar borg

De Keulse rechtbank stelde de huurder in het gelijk. Beeld AFP
De Keulse rechtbank stelde de huurder in het gelijk.Beeld AFP
Freek Dijkstra

Veel Duitse huurders hebben het moeilijk; woningen zijn schaars en huurprijzen stijgen. Maar deze week kwam er voor huurders een morele opsteker vanuit Keulen.

Daar klaagde een vrouw een verhuurder aan omdat de twee partijen strijd hadden over de borg van de woning. Die was oorspronkelijk betaald door de ouders van de Keulse, die de huurwoning in 1960 betrokken. Haar ouders betaalden destijds 800 Duitse mark aan borg, wat volgens de verhuurder omgerekend neerkomt op 409 euro. Toen de huurovereenkomst in 2018 eindigde, wilde de verhuurder dat bedrag terugbetalen.

Maar toen de dochter erachter kwam dat de verhuurder de borgsom had belegd, spande ze een rechtszaak aan om een deel van het beleggingsdividend uitgekeerd te krijgen.

Het verhuurbedrijf gaf niet thuis. In het contract uit 1960 stond namelijk dat de verhuurder mocht kiezen: of de beleggingswinst werd terugbetaald, of de nominale borgsom van 800 mark. Inmiddels zijn de regels echter veranderd en mogen verhuurders niet meer kiezen hoe ze de borg terugbetalen. Volgens de rechter behoort de borg altijd aan de huurder toe, ook als die is belegd in aandelen.

Die oordeelde daarom dat de vrouw recht heeft op overdracht van de aandelen die met de borg van haar ouders zijn gekocht. In de rechtbank bleek ook waarom de verhuurder liever alleen de nominale borg had betaald. Het bedrag is niet meer 409, maar 115.000 euro.

Lees ook:

Berlijnse hipsters ontvluchten op het platteland de hoge huren

Betaalbaar wonen is een belangrijk thema in de Duitse verkiezingen. Voor veel mensen is een woning in de stad onbereikbaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden