Vaccinatieplicht

Duitse Bondsdag zet streep door verplichte covid-vaccinatie

Demonstratie tegen de vaccinatieplicht bij de Bondsdag in Berlijn.  Beeld Reuters
Demonstratie tegen de vaccinatieplicht bij de Bondsdag in Berlijn.Beeld Reuters

Een meerderheid in de Duitse Bondsdag heeft zich gekeerd tegen een verplichte vaccinatie tegen Covid-19.

ANP

De regering wilde die in de herfst invoeren. Het liefst voor alle volwassen inwoners, maar daar was sowieso geen meerderheid voor te vinden. De voorgestelde verplichting voor iedereen ouder dan 60 jaar haalde het in de stemming donderdag echter ook niet.

De parlementariërs stemden in deze ‘gewetenskwestie’ individueel en niet noodzakelijkerwijs volgens de lijn van hun partij. Dat maakte de uitslag van de stemming moeilijk te voorspellen. Uiteindelijk stemden 378 leden van het parlement tegen en 296 voor. Negen parlementariërs onthielden zich van stemming. Omdat de stemming voor de regering van bondskanselier Olaf Scholz zo spannend was, keerde minister van buitenlandse zaken Annalena Baerbock voor de stemming vervroegd terug van een Navo-conferentie in Brussel.

Zelf bepalen wat er met je lichaam gebeurt

De drie Duitse regeringspartijen (SPD, Groenen en FDP) waren het weliswaar op papier eens geworden over een vaccinatieplicht voor mensen ouder dan 60 jaar, maar de stemming ging niet per partijblok. Met name in de FDP was er verzet tegen. Er zijn in de Bondsdag ook veel vragen gerezen over de werking en het nut van de vaccinaties. Het coronavirus maakt nu nauwelijks meer ziek en verspreidt zich toch snel.

Volgens critici druist de verplichte vaccinatie in tegen grondrechten die stellen dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt, of medische handelingen worden verricht en of voorgeschreven medicijnen worden ingenomen. Honderden mensen hebben donderdag vlak bij het parlementsgebouw bij de Brandenburger Tor tegen de verplichte vaccinatie betoogd.

In Duitsland is ongeveer driekwart van de bevolking ingeënt.

Lees ook: In Duitsland hangt een vaccinatieplicht nog altijd in de lucht

De Bondsdag debatteerde over een vaccinatieplicht voor alle Duitsers. Maar de steun voor en dergelijke maatregel is de afgelopen tijd verder afgekalfd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden