Marteling

Duitse advocaten dienen aanklacht in tegen Loekasjenko

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko tijdens een orthodoxe paasmis op 2 mei 2021 in het stadje Turov, op zo'n 270 kilometer afstand van Minsk. Beeld AP
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko tijdens een orthodoxe paasmis op 2 mei 2021 in het stadje Turov, op zo'n 270 kilometer afstand van Minsk.Beeld AP

In Duitsland wil een groep advocaten de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko voor de rechter slepen. Hij zou zich schuldig maken aan misdaden tegen de menselijkheid.

Redactie Trouw

Een groep Duitse advocaten heeft woensdag aangekondigd een rechtszaak aan te spannen tegen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. De pleitbezorgers doen dat namens tien Wit-Russische burgers die in eigen land het slachtoffer werden van marteling. Volgens de juristen maakt de potentaat zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Naast Loekasjenko richten de advocaten hun pijlen ook op een stel Wit-Russische veiligheidsfunctionarissen.

In een verklaring onderstrepen de advocaten dat Loekasjenko en zijn kompanen in eigen land niet te maken hebben met juridische consequenties voor het buitensporige geweld dat ze op de burgerbevolking loslaten. Daarom roepen zij de Duitse justitie op om een onafhankelijk onderzoek te starten naar de veronderstelde misdaden van het Wit-Russische regime.

Hoewel die misdaden niet in Duitsland hebben plaatsgevonden, menen de juristen dat er wel degelijk een juridische basis is om een onderzoek te starten. Daartoe beroepen ze zich op de zogeheten universele rechtspraak die de mogelijkheid biedt tot criminele vervolging voor misdaden die het internationaal recht schenden, ook al worden deze in andere landen gepleegd. De kans dat Loekasjenko – indien het tot een rechtszaak komt – ook werkelijk in Duitsland voor de rechter verschijnt is hoe dan ook nihil.

Grootschalige fraude

De positie van Loekasjenko raakte in opspraak na de presidentsverkiezingen van vorig jaar augustus. De president riep de overwinning uit en stelde dat hij ruim tachtig procent van de stemmen had gekregen. Volgens de oppositie was er echter sprake van grootschalige fraude. In de nasleep van de verkiezingen gingen Wit-Russen vrijwel dagelijks de straat op om te demonstreren tegen de dictator.

De autoriteiten sloegen die protesten met grof geweld neer. Duizenden mensen werden opgepakt en tientallen leden van de oppositie werden gedwongen het land te verlaten. Minsk heeft vooralsnog niet gereageerd op de berichten over de aanklacht in Duitsland.

Lees ook:

Svetlana Tichanovskaja: ‘Ik kan het me niet veroorloven de hoop te verliezen’

De term ‘oppositieleider’, vindt ze een belediging. Svetlana Tichanovskaja omschrijft zichzelf als de ‘gekozen leider’ van ­Wit-Rusland. Vanuit ballingschap strijdt ze voor vrijlating van de politieke gevangenen en nieuwe verkiezingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden