Geheime dienst

Drie namen geschrapt in nieuwe versie van Khashoggi-rapport

De Saudische journalist Al-Watan Jamal Khashoggi tijdens een mediaforum in Dubai in 2012. Beeld EPA
De Saudische journalist Al-Watan Jamal Khashoggi tijdens een mediaforum in Dubai in 2012.Beeld EPA

Zonder verklaring zette de Amerikaanse geheime dienst vrijdag een nieuwe versie van het Khashoggi-rapport online. Daarin ontbraken drie namen die in eerste instantie wel werden genoemd.

Trouw Redactie Buitenland

Het rapport over de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi stond koud online afgelopen vrijdag, of het werd alweer offline gehaald. Kort daarna verscheen er een nieuwe versie van hetzelfde rapport op de site van de Amerikaanse Directeur van de Nationale Inlichtingendiensten (ODNI), maar dit keer zonder drie namen die in de eerste versie van het document wel werden genoemd.

In het rapport leggen de Amerikaanse geheime diensten uit dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de operatie steunde om Khashoggi uit te schakelen door hem gevangen te nemen of te vermoorden. Dat gebeurde in oktober 2018, toen de journalist van The Washington Post spoorloos verdween na een bezoek aan de Saudische ambassade in Istanbul. Hij werd daarnaartoe gelokt, zo wordt aangenomen, door een doodseskader, dat zijn lichaam vervolgens in stukken sneed en het gebouw uit smokkelde. Het lichaam van Khashoggi is nooit gevonden.

De vervanging van het document verliep in eerste instantie geruisloos en zonder aankondiging, totdat nieuwszender CNN er maandag mee naar buiten trad. Een van de drie namen die uit het document verdween, is die van Abdulla Mohammed Alhoeriny, die eerder al met de dood van Khashoggi in verband werd gebracht. Ook de namen van Yasir Khalid Alsalem en Ibrahim al-Salim, over wiens identiteit verder niets bekend is gemaakt, zijn niet meer in het document terug te vinden. De ODNI weigert vooralsnog uitleg te geven over de gang van zaken.

Lees ook:

VS: Saudische kroonprins keurde plannen voor moord op Khashoggi goed

De Saudische kroonprins steunde de operatie om de Saudische journalist Jamal Khashoggi uit te schakelen door hem gevangen te nemen of te vermoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden