Verdwijning

Doorbraak in speurtocht naar Britse Madeleine McCann: waarschijnlijke dader gevonden

Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007. Beeld AFP
Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007.Beeld AFP

De Duitse justitie gaat ervan uit dat het vermiste Britse meisje Madeleine McCann dood is. De destijds 3-jarige peuter verdween in 2007 in de Portugese Algarve, waar ze met haar ouders op vakantie was. De vermissing trok wereldwijd de aandacht en er is jarenlang naar het meisje gezocht.

Arjen van der Ziel

McCann verdween uit het appartement waar ze met haar jongere broer en zus, een tweeling, lag te slapen, terwijl haar ouders in een restaurant iets verderop met vrienden zaten te dineren. Rechercheurs gingen lang uit van een ontvoering en de ouders zelf werden ook enige tijd verdacht.

Maar justitie in de Duitse stad Braunschweig maakte donderdag bekend dat zij de waarschijnlijke dader heeft gevonden. Het gaat om een 43-jarige zedendelinquent, die vastzit voor een ander delict en meermaals is veroordeeld, onder meer voor seksueel misbruik van kinderen. Volgens justitie leefde de man jaren in de Algarve, waar hij werkte in de catering, inbraken pleegde en in drugs handelde.

Altijd hoop

De precieze toedracht staat volgens de onderzoekers nog niet vast. Het zou kunnen dat de verdachte vanuit een seksueel motief plande om McCann mee te nemen. Het zou ook kunnen zijn dat hij bij een inbraak toevallig op haar stuitte. Maar de Duitse justitie gaat er niet van uit dat McCann nog levend wordt teruggevonden. “We nemen aan dat het meisje dood is”, aldus aanklager Hans Christian Wolters.

Omdat het onderzoek nog loopt, onthulde de aanklager de identiteit van de verdachte niet. Maar volgens het lokale dagblad Braunschweiger Zeitung komt de omschrijving overeen met die van een 43-jarige man die afgelopen december zeven jaar cel kreeg voor de verkrachting in 2005 van een destijds 72-jarige Amerikaanse vrouw in haar appartement in de Algarve.

De vader en moeder van McCann lieten donderdag weten dat de Duitse bevindingen in potentie heel belangrijk voor hen zijn. “Het enige dat wij altijd hebben gewild is haar terugvinden, de waarheid achterhalen en de verantwoordelijken voor het gerecht krijgen”, aldus de ouders in een verklaring. “Wij zullen nooit de hoop opgeven dat we haar levend vinden. Maar wat de uitkomst ook zal zijn, we moeten het weten om rust te vinden.”

Lees ook:

‘The Disappearance of Madeleine McCann’ is een aanklacht tegen de scoringsdrift van de media

De morele verontwaardiging was groot toen Netflix besloot de familie McCann lastig te vallen met een nieuwe documentaire.

Ouders Maddie McCann krijgen half miljoen wegens smaad

Een rechercheur van de Portugese politie moet 500.000 euro schadevergoeding betalen aan de ouders van het vermiste Britse meisje Madeleine McCann. Hij werd door de rechtbank in Lissabon veroordeeld wegens smaad. In een boek beweert hij dat zij bij de verdwijning van hun dochter betrokken waren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden