null

Etiket

Door Nederland gesteunde Palestijnse ngo als terroristisch bestempeld door Israël

Beeld Anita Huisman
ANP

Israël heeft zes Palestijnse maatschappelijke organisaties (ngo’s) als terroristisch bestempeld. De Palestijnse Autoriteit en de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch hebben de stap veroordeeld en spreken van een “vreselijk en onrechtvaardig” besluit.

Volgens het Israëlische ministerie van Defensie werken de zes organisaties openlijk samen met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een linkse militante beweging die in meerdere westerse landen op een lijst van terreurorganisaties staat. De zes organisaties zouden terrorisme financieren en in feite onder controle staan van PFLP-leiders.

Het gaat onder meer om de Palestijnse organisatie al-Haq, die mensenrechtenschendingen van Israël in kaart brengt. Al-Haq heeft subsidie van onder meer Nederland gekregen en ontving in 2009 de Geuzenpenning, die is bedoeld om vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten te eren. Defensieminister Benny Gantz riep overheden wereldwijd op geen contact te onderhouden met de “terroristische” ngo’s.

‘Poging de Palestijnse maatschappij te elimineren’

Al-Haq-directeur Shawaan Jabareen noemde de maatregel een gevaarlijke ontwikkeling en een politiek besluit dat niets van doen heeft met veiligheid, maar alles met “het stoppen van het werk van deze organisaties”. Defence for Children International - Palestine, ook op de lijst, veroordeelde de stap als een poging de Palestijnse maatschappij te “elimineren”.

Ook de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC) staat op de lijst. Toenmalig minister van ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag schortte vorig jaar zomer de steun aan deze club op nadat was gebleken dat twee oud-medewerkers worden verdacht van een bomaanslag in 2019, waarbij een dode viel.

De UAWC betaalde hen deels met Nederlandse subsidie. De twee zijn lid van de PFLP en verloren hun baan bij UAWC, die tussen 2017 en 2020 11,7 miljoen euro van Nederland zou krijgen.

Volgens Amnesty International en Human Rights Watch kunnen de Israëlische autoriteiten nu de kantoren van de betreffende organisaties sluiten, hun bezittingen in beslag nemen en medewerkers op de bezette Westelijke Jordaanoever arresteren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden