Wereldvoedselprogramma

Door ergste droogte in 40 jaar dreigt hongersnood voor 20 miljoen mensen in Hoorn van Afrika

Hawa Mohamed Isack (rechts), 60, drinkt water bij een distributiepunt in kamp Muuri in Baidoa, Somalië. Beeld AFP
Hawa Mohamed Isack (rechts), 60, drinkt water bij een distributiepunt in kamp Muuri in Baidoa, Somalië.Beeld AFP

Door ernstige droogte in Kenia, Somalië en Ethiopië dreigt hongersnood voor zo’n 20 miljoen mensen, waarschuwen de Verenigde Naties. De oorlog in Oekraïne verergert de situatie.

Eric Brassem

Door een maandenlange periode van droogte bevindt de Hoorn van Afrika zich op het randje van een humanitaire catastrofe, zo waarschuwden de Verenigde Naties dinsdag. Volgens het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) gaat het om de ergste droogte in veertig jaar tijd. Gewassen en vee dreigen dood te gaan; grote aantallen mensen moeten hun huizen mogelijk verlaten vanwege een tekort aan voedsel en water. Bovendien verslechtert de situatie nu verder doordat het regenseizoen uitblijft.

“Terwijl de langverwachte regen een maand na het begin van het regenseizoen nog uitblijft, neemt het aantal mensen dat als gevolg van de droogte honger lijdt gedurende 2022 mogelijk toe van 14 miljoen tot 20 miljoen”, stelt het WFP.

Volgens het VN-programma heeft 40 procent van de inwoners van Somalië, zo’n 6 miljoen mensen, te maken met een extreem niveau van voedselonzekerheid en als de huidige omstandigheden aanhouden “is er een erg reëel risico op honger”. In Kenia gaat het om een half miljoen mensen die risico lopen.

Oorlog doet prijzen stijgen

Ook de oorlog in Oekraïne draagt bij aan de slechte situatie in de Hoorn van Afrika. Als gevolg daarvan zijn voedsel- en brandstofprijzen gestegen en is de handel wereldwijd verstoord.

De kosten die het WFP moet maken om voedselhulp te verlenen, stijgen dit jaar met 130 miljoen euro, maakte de VN-organisatie vorige week bekend. Het WFP moest door geldgebrek al voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak in zeven landen bezuinigen op voedselhulpprogramma’s. Hulporganisaties vrezen dat er minder voor leniging van de honger in Afrika overblijft, nu veel steungeld naar Oekraïne gaat.

Door het conflict in Oekraïne zijn Zwarte-Zeehavens en graanleveranciers afgesneden van afnemers. Scheepsladingen worden vertraagd of helemaal afgeblazen, aldus het WFP. Zes West-Afrikaanse staten halen een derde tot een kwart van hun graan uit Rusland en Oekraïne, volgens de VN-landbouworganisatie FAO.

1,7 miljard mensen

VN-secretaris-generaal António Guterres rekende vorige week voor dat “wel 1,7 miljard mensen in hoge mate worden blootgesteld aan verstoringen van de voedsel-, energie- en financiële systemen”.

Daarna botste de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield hard met haar Russische ambtgenoot Dmitry Poljanski over de gevolgen van de oorlog. Thomas-Greenfield noemde de voedselschaarste “nog een effect dat Ruslands niet-geprovoceerde, onrechtvaardige en gewetenloze oorlog heeft op de meest kwetsbaren in de wereld.” Poljanski bitste terug dat de economische sancties tegen zijn land de wereldeconomie nog veel meer schade toebrengen.

Lees ook:

Deze oorlog zal meer levens eisen door honger in Afrika dan door geweld in Oekraïne

Afrika is afhankelijk gemaakt van de import van landbouwproducten. De oorlog in Oekraïne laat zien dat daar snel verandering in moet komen, schrijft voedselexpert Prem Bindraban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden