Verjongingskuur

Door een wetswijziging worden alle Zuid-Koreanen één of twee jaar jonger

Zuid-Koreanen die in Seoul naar een WK-wedstrijd kijken. Velen ervan worden op de jaarwisseling plotseling een stuk jonger.  Beeld AFP
Zuid-Koreanen die in Seoul naar een WK-wedstrijd kijken. Velen ervan worden op de jaarwisseling plotseling een stuk jonger.Beeld AFP

Alle Zuid-Koreanen worden volgend jaar op slag een of zelfs twee jaar jonger. Dat heeft te maken met een wetswijziging, die verandering brengt in hoe er in het land leeftijden worden berekend.

Gijs Moes

Traditioneel gaan Koreanen ervan uit dat een kind bij de geboorte al een jaar oud is. Ieder jaar, op 1 januari, komt daar automatisch een jaar bij. Wie in december wordt geboren, wordt dus enkele weken later al twee. Koreanen vieren hun verjaardag wel, maar dat is meer een geboortedag dan de datum waarop een nieuwe leeftijd wordt bereikt.

In juni 2023 stapt Zuid-Korea over op het internationaal geaccepteerde systeem, waarbij iedere pasgeborene op nul begint en pas een jaar later de leeftijd van een bereikt. Voor medische en juridische documenten was dit al gebruikelijk. Daarnaast bestaat, voor de militaire dienstplicht en de regels wat betreft het drinken van alcohol en het kopen van sigaretten, een systeem dat op nul begint en per 1 januari verspringt.

Met de nieuwe wet is het de bedoeling dat voor alle officiële toepassingen het internationale systeem gebruikt gaat worden. Maar wat de Zuid-Koreanen antwoorden op de vraag naar hun leeftijd, blijft natuurlijk hun eigen keuze.

Lees ook:

Zuid-Koreaanse vrouwen zijn achterstelling zat: dan maar geen kinderen

Zuid-Korea heeft al het laagste geboortecijfer ter wereld, en het daalt almaar verder. Twee vrouwen vertellen over kinderen krijgen en de relatie met mannen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden