Overal in Zweden was het devies ‘afstand houden’: in de metro, maar ook in bed.  Beeld EPA
Overal in Zweden was het devies ‘afstand houden’: in de metro, maar ook in bed.Beeld EPA

Rondje EuropaZweden

Door corona minder seks, dus minder chlamydia in Zweden

Het was al een poosje bekend dat de maatregelen die in het leven geroepen zijn om de verspreiding van het coronavirus te beperken, ook andere veelvoorkomende virussen – zoals de doodgewone griep – de pas afgesneden hebben. Het handen wassen, ontsmetten en afstand houden zorgden ervoor dat virussen in alle soorten en maten tijdens de pandemie de grootste moeite hebben gehad een gastheercel te infecteren.

Maar in Zweden hebben de covid-restricties tevens de omloop van geslachtsziektes beperkt. Folkhälsomyndigheten, het Zweedse RIVM, rapporteerde dat het aantal chlamydiabesmettingen met 20 procent is gedaald, van ruim 16.000 gevallen in de eerste helft van 2020 tot nog maar 13.000 gevallen binnen datzelfde tijdsbestek dit jaar.

Volgens seksuoloog en medisch wetenschapper Birgitta Hulter is het zo klaar als een klontje: de pandemie heeft ons seksleven — en daarmee seksueel overdraagbare aandoeningen — veranderd en beknot. Tegen de krant Dagens Nyheter beredeneerde ze dat ‘chlamydia vaak wordt verspreid bij tijdelijke contacten’ en de ‘mogelijkheid voor deze ontmoetingen zijn zeer beperkt geweest’ door de vroege sluitingstijden van cafés en de afgelasting van concerten en festivals.

“We hebben amper kunnen uitgaan en een biertje drinken.” Vorig jaar moesten we volgens de seksuologe nog wennen aan het afstand houden en lag het aantal besmettingen wat hoger. Maar nu hebben we de anderhalvemetersamenleving goed onder de knie en blijken meer mensen zich ook verre te houden van de ineens levensbedreigende onenightstand.

Toegenomen huiverigheid over infecties

Hulter denkt bovendien dat de bewustwording over de besmettelijkheid van Covid-19 ons ook bewuster heeft gemaakt over andersoortige infecties. “Doorgaans zien we niet in elke nieuwe partner een besmettingsrisico”, zegt ze, maar in een samenleving waarin ons is aangeleerd dat in elke nieuwe ontmoeting gevaar schuilt, zullen we ook een zekere huiverigheid hebben meegenomen naar bed.

Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat de daling in chlamydia-statistieken noodzakelijk correspondeert met een daadwerkelijke daling in besmettingen. De klinieken van Riksförbundet för Sexuell Upplysning, de rijksorganisatie voor seksuele voorlichting, meldden een flinke terugloop in het aantal bezoekers. In 2021 blijken beduidend minder mensen zich in een van de klinieken te hebben laten testen op soa’s dan tijdens het voorgaande jaar.

De reden hiervoor blijft twijfelachtig: bezoeken minder Zweden zo’n kliniek omdat ze minder geslachtsverkeer hebben, of omdat veel van hen thuisblijven vanwege het buiten-de-deurse besmettingsgevaar en de veelvuldige smeekbedes van de overheid om toch vooral alle reisbewegingen tot een minimum te beperken?

Mogelijk is de Zweedse bevolking zichzelf gewoon beter gaan beschermen. Diezelfde rijksorganisatie voor seksuele voorlichting meldt een toename van bijna 20 procent in de verkoop van condooms. De andere mogelijkheid is dat duizenden Zweden de ‘summer of love’ zijn ingegaan met niet-gediagnosticeerde geslachtsziekten.

Lees ook:

Pas als het sekscontract getekend is, mogen de Zweden vrijen.

Vanaf morgen mogen Zweden alleen maar seks hebben als de ander ja zegt. Een app speelt alvast in op deze ‘Goedkeuringswet’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden