null

MegastadNairobi

Door corona kan je in Kenia zelfs smeergeld contactloos betalen

Beeld

‘Geen Cash! Alleen M-Pesa of bankpas’. Dat staat tegenwoordig bij elke winkel, benzinestation, restaurant in Nairobi – kortom, overal waar betaald moet worden. Tegelijk met de komst van corona in Kenia arriveerde de overtuiging dat bankbiljetten en munten de grootste verspreiders van het virus zijn.

M-Pesa, betalen met je mobieltje, is in Kenia al dertien jaar populair, maar door het coronavirus is het gebruik ervan nog meer toegenomen. Ik gebruikte het al met enige regelmaat, maar zeker niet voor alles. Op de groentemarkt in Nairobi betaalde ik gewoonlijk met kleingeld. Ik vond het zo'n gedoe om mijn telefoon tevoorschijn te halen, een telefoonnummer te vragen en in te typen, dan het bedrag, mijn pincode en vervolgens op verzenden te drukken. En dat allemaal voor bijvoorbeeld twee bosjes spinazie voor het equivalent van 40 eurocent. Twee muntjes van 20 uit mijn portemonnee halen, ging veel sneller. Maar nu weigeren de verkopers cash aan te nemen.

Bovendien kwam ik ook zelf tot de conclusie dat contactloos betalen eigenlijk veel hygiënischer is. Marktverkopers bewaarden hun inkomsten liever niet in een portemonnee, tenslotte is Nairobi berucht om grote, maar ook kleine criminaliteit. Dus gingen muntjes in plastic zakjes en bankbiljetten opgerold in sokken, BH's en zelfs ondergoed. Veilig, dat wel, maar geen prettige gedachte.

Kosten van kleine geldtransacties geschrapt

Ik heb me dus samen met 37 miljoen andere actieve gebruikers in Kenia (waar zo'n 50 miljoen mensen wonen) helemaal overgegeven aan M-Pesa. Ik kan er mijn huur, gas, licht en water mee betalen. Maar ook een vliegticket tot 1000 euro is mogelijk en zelfs het smeergeld voor de verkeerspolitie.

Fooien vinden ook hun weg van de ene telefoon naar de andere. Kortgeleden had ik een lekke autoband. In een benzinestation verhielp een monteur snel en efficiënt het euvel. Ik kreeg de rekening van de vrouw aan de kassa en betaalde met M-Pesa. Toen ik instapte vroeg ik de bandenplakker zijn telefoonnummer en toonde mijn dank met behulp van mijn mobieltje.

Hij is nog een van de gelukkige Kenianen die een baan heeft; door de gevolgen van corona verloren veel anderen hun werk. Op hulp van de overheid hoeft niemand te rekenen. Safaricom, het telefoniebedrijf dat M-Pesa aanbiedt, heeft daarentegen wel enige empathie getoond. De kosten van geldtransacties tot 10 euro zijn geschrapt, daarboven wordt nog geen 2 procent berekend.

Telefoonverbindingen

Het enige probleem kunnen de telefoonverbindingen zijn. Ook al is Kenia op dat gebied een van de best georganiseerde landen in Afrika, in afgelegen gebieden laten de verbindingen nog wel eens te wensen over. Een kennis, die in een afgelegen heuvelachtige streek ten oosten van Nairobi woont, had laatst dringend een lening nodig die ik hem wel wilde verstrekken in ruil voor een paar lekkere mango's uit zijn boomgaard. Om me te kunnen bellen moest hij een heuvel oplopen, daarop kon ik hem wel direct het relatief kleine bedrag sturen.

Een paar dagen later beklom hij diezelfde heuvel weer en stuurde mij een foto van een kalfje. De lening was voor medicijnen voor het zieke dier, dat nu weer blakend van gezondheid in de camera keek.

Lees ook:

De boeren in Kenia doen goede zaken dankzij de coronacrisis

De coronacrisis biedt boeren in Kenia ook kansen. Consumenten mijden de winkels en komen nu vaker direct bij de boer kopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden