Noord-AfrikaSpanning

Dood van drie truckers zet conflict tussen Algerije en Marokko verder op scherp

Een militaire zone tussen Marokko en Algerije bij de grensstad Oujda. Beeld AFP
Een militaire zone tussen Marokko en Algerije bij de grensstad Oujda.Beeld AFP
Trouw Redactie Buitenland

De spanningen tussen Algerije en Marokko zijn woensdag verder opgelopen. De Algerijnse regering zegt dat Marokko drie Algerijnse vrachtauto's heeft beschoten langs de grens tussen Mauretanië en de Westelijke Sahara, waarbij de drie chauffeurs zijn omgekomen. Algerije heeft laten weten ‘dat de acties van Marokkaanse militairen niet ongestraft zullen blijven’.

Die spanning tussen de twee Noord-Afrikaanse landen loopt al langer op. In september verbraken Rabat en Algiers de diplomatieke betrekkingen. De escalatie belemmert ook de aanvoer van gas naar Europa, waardoor de energieprijzen verder oplopen.

De onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara

De drie Algerijnse trucks waren onderweg van Mauritanië naar centraal-Algerije en werden volgens Algiers met geavanceerde wapens beschoten en gedood. De daders zouden Marokkaanse militairen of hun handlangers zijn. De lange route die de vrachtwagens aflegden, voerde langs het door Marokko ingelijfde gebied Westelijke Sahara, voorheen een Spaans gebied. Algerije steunt al decennia de onafhankelijkheidsbeweging die het gebied los wil maken van Marokko.

Algerije beschrijft het incident als ‘een laffe moord gepleegd met een barbaars bombardement’. De toedracht is nog niet duidelijk, maar het incident zou op 1 november al hebben plaatsgevonden. Algerije zegt dat de aanval plaatsvond in een klein dorpje in de Westelijke Sahara.

Verbazing over de plek van de aanval

Een Marokkaanse regeringsfunctionaris, die niet bij naam genoemd wilde worden, ontkende tegenover persbureau AFP dat zijn land een aanval heeft uitgevoerd, en noemde de Algerijnse beschuldigingen ‘gratuit’. “Marokko zich niet laat meeslepen naar een oorlog”, aldus de functionaris.

Wel zei de bron verbaasd te zijn over de plek waar de aanval zou hebben plaatsgevonden, omdat het gebied “uitsluitend gebruikt wordt door militaire voertuigen behorende tot de gewapende milities” van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario.

Lees ook:

Slecht nieuws voor Spanje en Portugal: Algerije draait gaspijpleiding via Marokko dicht

De stopzetting van gasleverantie via Marokko is slecht nieuws voor Spanje en Portugal.

Spanning tussen Algerije en Marokko laait op

De relatie tussen de oude kemphanen Algerije en Marokko holt achteruit. De Algerijnen dreigen gasleveranties via Marokko stop te zetten, tot grote bezorgdheid van Spanje en Portugal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden