Ramp

Dodental door overstromingen in Pakistan opgelopen tot ruim 1500

Ontheemde inwoners staan op een overstroomde weg in Sehwan, Pakistan. Beeld REUTERS
Ontheemde inwoners staan op een overstroomde weg in Sehwan, Pakistan.Beeld REUTERS
Redactie Trouw/ANP

Het dodental als gevolg van de overstromingen in Pakistan is opgelopen tot ruim 1500. Bovendien worden er meer overstromingen verwacht in het land, dat voor een derde onder water staat.
Hoewel het water in sommige gebieden inmiddels daalt, zijn de autoriteiten bezorgd dat hevige regenval in delen van buurland India ervoor kan zorgen dat rivieren in Pakistan buiten hun oevers treden. De provinciale rampenbestrijdingsautoriteit heeft geadviseerd inwoners van sommige gebieden te evacueren om te voorkomen dat er meer eigendommen en levens verloren gaan.

De overstromingen in Pakistan hebben tot nu toe al gezorgd voor bijna 30 miljoen euro aan schade. 33 miljoen inwoners zijn erdoor getroffen, meer mensen dan de hele bevolking van Australië. Het kantoor van de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif zegt tegen persbureau Bloomberg te verwachten dat de overstromingen in een deel van gebieden binnen twee tot drie weken voorbij zijn. Het kan echter nog drie maanden duren voordat geen enkel gebied meer onder water staat.

Onder de doden zijn ruim vijfhonderd kinderen. Volgens UNICEF hebben bovendien 3,4 miljoen kinderen "onmiddellijke, levensreddende hulp" nodig. In totaal zijn 16 miljoen kinderen getroffen.
De hoeveelheid neerslag in heel Pakistan is volgens de meteorologische dienst twee keer zo groot als gebruikelijk. In de provincies Beloetsjistan en Sindh is vier keer zo veel neerslag gevallen als het gemiddelde in de afgelopen dertig jaar. Volgens wetenschappers is de hevige regenval het gevolg van klimaatverandering.

Lees ook:
‘Alles is kapot, we waren hier niet op voorbereid’

Mensenrechtenactivist Akram Khaskheli verleent noodhulp aan Pakistanen die hun huis kwijtraakten na de dodelijke overstromingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden