Aardbeving

Dodental aardbeving op Haïti stijgt verder naar bijna 1300

Medewerkers van het Rode Kruis vervoeren een jong slachtoffer van de aardbeving.  Beeld REUTERS
Medewerkers van het Rode Kruis vervoeren een jong slachtoffer van de aardbeving.Beeld REUTERS

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Haïti is verder opgelopen tot 1.297. Dat is ruim vier keer zoveel dan bijna 24 uur geleden nog werd gemeld. De autoriteiten melden verder dat zeker 5.700 mensen gewond zijn geraakt, waar dat er eerder nog 1.800 waren.

De schade in het zuiden van het land is enorm en wordt nog in kaart gebracht. Reddingswerkers en burgers proberen ondertussen met man en macht overlevenden uit het puin te halen nadat de beving zaterdag enorme verwoestingen had aangericht. Het is een race tegen de tijd, want er zit een tropische storm aan te komen.

Het Amerikaanse National Hurricane Center verwacht dat de tropische storm Grace Haïti maandag bereikt. De wind en zware regenval zullen de reddingsinspanningen bepaald niet eenvoudiger maken.

Zoek- en reddingsacties van het Rode Kruis concentreren zich vooral op de zwaarst getroffen steden, Jeremie en Les Cayes op het schiereiland Tiburon, ruim 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Volgens de autoriteiten zijn door de schok met een kracht van 7.2 in de drie zwaarst getroffen gebieden zo’n 13.694 huizen ingestort . Nog eens 13.785 huizen raakten beschadigd. Veel mensen van wie de huizen nog overeind staan, brengen uit angst voor naschokken de nacht door op straat. De hulporganisatie heeft vooralsnog voorraden voor 4500 mensen klaarstaan.

Internationale hulp komt op gang

Hulp is ook aangeboden door onder meer de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Verenigde Staten, Colombia, Chili, Argentinië, Mexico, Venezuela, Frankrijk en Canada. De VS sturen een zoek- en reddingsteam van 65 man, dat allerlei materieel en medische benodigdheden meeneemt. De Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haïti, zendt voedsel en medische hulp. Ook Cuba en Ecuador sturen teams. Premier Ariel Henry heeft voor een maand de noodtoestand afgekondigd.

Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, kampt nog altijd met de gevolgen van de zware aardbeving die het land in 2010 trof. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om en vielen nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen raakten dakloos. De schade werd geschat op 8 miljard dollar. De wederopbouw kwam destijds traag op gang, mede door de politieke instabiliteit die nog ver van over is: de Haïtiaanse president Jovenel Moïse werd vorige maand vermoord.

Verwoestingen in Les Cayes.  Beeld AFP
Verwoestingen in Les Cayes.Beeld AFP

Tsunami-alarm snel weer ingetrokken

De schok werd volgens lokale media ook gevoeld in de Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haiti. Ook in Cuba en Jamaica werd de beving gevoeld.

De USGS meldt dat de beving plaatsvond op 8 kilometer van de plaats Petit-Trou-de-Nippes op het schiereiland Tiburon, 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, op een diepte van 10 kilometer. Het Amerikaanse tsunamicentrum op Hawaï gaf een waarschuwing voor golven van 1 tot 3 meter hoogte, maar trok het alarm vrij snel in.

Gewonden worden naar het ziekenhuis gebracht. Beeld AP
Gewonden worden naar het ziekenhuis gebracht.Beeld AP
Er wordt druk gezocht naar overlevenden  Beeld REUTERS
Er wordt druk gezocht naar overlevendenBeeld REUTERS

Lees ook:

VS kunnen Haïti niet negeren, maar ook niet helpen

Terwijl hoge gasten arriveerden in Cap-Haïtien voor de begrafenis van de vermoorde president van Haïti, Jovenel Moïse, demonstreerden inwoners van de noordelijke stad tegen degenen die zij als de schuldigen zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden