UpdateEpidemie

Doden onder medisch personeel in China door coronavirus

null Beeld AFP
Beeld AFP
Redactie

Zeker zes Chinese medische hulpverleners zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Daarnaast zijn sinds dinsdag ruim 1700 artsen en verpleegkundigen besmet geraakt. Dat maakten de Chinese autoriteiten vrijdag bekend. Ze waarschuwden ook voor tekort aan beschermend materiaal.

Door het tekort hebben veel medische hulpverleners patiënten moeten helpen zonder bijvoorbeeld mondmaskers of beschermende pakken. Ook worden veel medische hulpmiddelen hergebruikt, terwijl die eigenlijk vervangen moeten worden.

Het nieuws komt ruim een week nadat de Chinese arts overleed die als eerste waarschuwde voor de uitbraak van het coronavirus. Li Wenliang werd naar eigen zeggen niet serieus genomen door de Chinese autoriteiten toen hij alarm sloeg. Dat leidde tot woede in China. Veel medici schreven daarop een open brief aan de regering, waarin ze oproepen tot politieke hervormingen en vrijheid van meningsuiting.

Door het nieuwe coronavirus stierven in China zeker 1300 mensen. Ruim 60.000 mensen raakten besmet.

Passagiers van het cruiseschip Westerdam mogen van boord

De passagiers van het cruiseschip Westerdam mogen na ongeveer twee weken rondvaren op de Aziatische wateren eindelijk van boord. Vrijdag stapten de eerste mensen op de kade in de haven van het Cambodjaanse Sihanoukville. Dat heeft het moederbedrijf van rederij Holland-Amerikalijn (HAL), Carnival Corporation, meegedeeld.

Blijdschap bij passagiers van de Westerdam die het schip mogen verlaten. Beeld AP
Blijdschap bij passagiers van de Westerdam die het schip mogen verlaten.Beeld AP

Aan boord van de Westerdam zijn 1455 passagiers, onder wie zo’n negentig Nederlanders. Het schip zocht de afgelopen dagen een haven om aan te meren, maar was nergens welkom vanwege angst voor het nieuwe coronavirus. Donderdagochtend meerde het uiteindelijk aan in Sihanoukville.

Nadat het schip was aangemeerd, volgden nog medische controles aan boord. Volgens de Cambodjaanse autoriteiten is bij niemand het virus geconstateerd.

De Cambodjaanse premier Hun Sen stond de eerste mensen op te wachten toen ze van boord kwamen. Hij verwelkomde hen met rozen. Daarna stapten de passagiers op een bus. Voor alle gasten worden chartervluchten geregeld om naar huis terug te keren. De vluchtdetails worden nog meegedeeld, aldus Carnival Corporation.

De Westerdam was op een veertiendaagse reis die begon in Hongkong op 1 februari. De gasten zouden eigenlijk op 15 februari van boord gaan in Yokohoma in Japan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden