Verenigde Staten

Doden en gewonden door instorten appartementencomplex in Miami

null Beeld AP
Beeld AP

Door het deels instorten van een bewoond appartementencomplex ten noorden van Miami zijn ten minste één dode en negen gewonden gevallen.

Bij de instorting van het appartementencomplex van twaalf verdiepingen vielen zeker drie doden. Ook zijn er meerdere gewonden. Inmiddels zijn 37 anderen levend onder het puin vandaan gehaald. Er wordt gezocht naar slachtoffers die zich nog onder de restanten bevinden. President Biden heeft inmiddels hulp toegezegd vanuit de federale overheid.

Een groot deel van het gebouw bezweek in de nacht van woensdag op donderdag. De vermisten zijn bewoners van het gebouw, maar niet van iedereen was het duidelijk of ze thuis waren. Sommige appartementen zijn van mensen die er alleen in de winter wonen.

Het lot van talrijke bewoners is nog onbekend na het instorten van een groot deel van het flatgebouw. Volgens de laatste cijfers van de politie gaat het om 99 personen, melden Amerikaanse media. Het hoeft niet te betekenen dat ze allemaal in de puinhopen liggen: inmiddels zijn 53 andere bewoners opgespoord.

Honderden brandweer- en politiemensen uit de wijde omtrek van de Amerikaanse kustplaats zijn massaal uitgerukt om de puinhopen in Surfside te doorzoeken. Er worden ook speurhonden ingezet. Aan een andere kant van het gebouw heeft de brandweer onder meer met ladders bewoners van balkons gered.

Als een kaartenhuis

Het pand is aan de zeezijde voor de helft als een kaartenhuis ineengestort. Het is nog onbekend hoeveel mensen er waren in het gebouw met meer dan 130 appartementen. Het ging om grote nogal dure appartementen waar er ook een aantal te koop zijn aangeboden. Het pand stamt uit 1981. Hoe het gebouw kon instorten, is nog onduidelijk.

Ook voor burgemeester Charles Burkett is het nog een compleet raadsel: “Ik kan het niet omschrijven, het is alsof een bom is ingeslagen, alsof het een pand was zoals die wel eens in de Derde Wereld plots instorten, het is plat als een pannenkoek geworden, van elke verdieping is nog geen 30 centimeter puin over.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden