Perm

Doden door schietpartij op Russische universiteit

null Beeld
Redactie Trouw/ANP

Bij een schietpartij op een universiteit in de Russische stad Perm zijn zeker acht doden gevallen. De berichten over het lot van de schutter zijn tegenstrijdig. De dader zou zijn uitgeschakeld, maar het is nog onduidelijk of hij is gedood of aangehouden.

Naast de omgekomen slachtoffers is er ook een onbekend aantal gewonden. Studenten en docenten sloten zich volgens Russische media op in klaslokalen. Op videobeelden is te zien dat mensen uit ramen sprongen om uit het gebouw te ontsnappen. Ook zouden studenten deuren van lokalen hebben geblokkeerd met stoelen om de schutter buiten te houden.

De verdachte is een 18-jarige student van de universiteit, melden de autoriteiten. Er zijn geen uitspraken gedaan over zijn motief. Lokale media melden dat de man op sociale media een foto van hemzelf had geplaatst met een geweer, helm en munitie. Hij impliceerde in het bijschrift dat hij niet werd gedreven door politiek of religie, maar door haat.

Eerdere schietpartijen

Perm, ongeveer 1300 kilometer ten oosten van de hoofdstad Moskou, is de tweede Russische stad die dit jaar is opgeschrikt door een schoolschietpartij. In mei schoot een student in Kazan negen mensen dood. Dat was de dodelijkste schietpartij op een school sinds 2018, toen een student op de door Rusland geannexeerde Krim twintig mensen doodde.

Rusland hanteert strenge regels voor wapenbezit, maar het is voor burgers niet onmogelijk om een vuurwapen te bemachtigen. Sommige vuurwapens zijn onder bepaalde voorwaarden te koop voor de jacht, zelfverdediging en sport. Na de schietpartij in Kazan werd de minimale leeftijd voor het kopen van vuurwapens met drie jaar verhoogd naar 21 jaar, maar die wet is nog niet ingegaan.

Lees ook:
Doden bij schietpartij op Russische school

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden