Mali

Dodelijk mortierongeval Mali kan volgens het OM niemand strafrechtelijk worden aangerekend

Militaire voertuigen vervoeren de kisten met daarin de lichamen van de omgekomen 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld tijdens een ceremonie op het vliegveld van Gao in Mali. Beeld ANP
Militaire voertuigen vervoeren de kisten met daarin de lichamen van de omgekomen 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld tijdens een ceremonie op het vliegveld van Gao in Mali.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie gaat niemand vervolgen voor het mortierincident in Mali waarbij in 2016 twee militairen om het leven kwamen en een militair zwaargewond raakte.

Volgens justitie is de oorzaak van het vroegtijdig ontploffen van een mortiergranaat niet onomstotelijk vast te stellen, laat staat dat er een verantwoordelijke kan worden aangewezen.

Nabestaanden reageren boos en teleurgesteld op de beslissing. Volgens hun advocaat Michael Ruperti gaan ze via een artikel 12-procedure bij het gerechtshof proberen om alsnog vervolging af te dwingen.

De beslissing van het OM kent een lange voorgeschiedenis van onderzoeken naar het ongeluk dat plaatsvond tijdens het oefenen met het afschieten van mortiergranaten net buiten het VN-kamp in het noorden van Mali. Zo concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2017 dat de kwaliteit van de granaten niet goed werd gecontroleerd, waardoor een productiefout onopgemerkt bleef. Met een waarschuwing dat de granaten slecht verpakt waren en dus kwetsbaar voor vuil en vocht, werd ook niets gedaan.

Geen duidelijke conclusie

Het OM zegt de conclusies van de Onderzoeksraad, net als andere rapporten over het incident van de Commissie van Onderzoek van Defensie en het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie, te hebben meegenomen in hun eigen onderzoek. Maar al met al levert het volgens het OM geen duidelijke conclusie op over de oorzaak van het incident. Zo blijft het onduidelijk of het vroegtijdig ontploffen lag aan een productiefout of dat ook de wijze van opslag en vervoer bijdroegen.

Zolang de oorzaak niet vaststaat, kan volgens justitie ook niet worden aangetoond of iemands handelen in directe relatie staat tot het incident. Daar komt bij dat veel personen zich over langere tijd hebben bezig gehouden met de aanschaf, de controle, de opslag, het vervoer en het gebruik van de mortiergranaten. Het is dus niet mogelijk om een eindverantwoordelijke aan te wijzen. Het OM erkent dat dat een onbevredigde conclusie kan zijn voor nabestaanden die al jaren in onzekerheid zitten. TROUW/ANP

Lees ook

Top Defensie moet zich aankoop fatale mortiergranaat aanrekenen

Als in 2016 in Mali tijdens een oefening een mortiergranaat ontploft waardoor twee Nederlandse militairen worden gedood en één zwaargewond raakt, is dat het resultaat van een opeenstapeling van fouten binnen Defensie. Zelfs een expliciete waarschuwing werd genegeerd, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden