Busstations

Dode en gewonden bij bomaanslagen Jeruzalem

Woensdagochtend gingen er explosieven af bij twee verschillende busstations.  Beeld ANP / EPA
Woensdagochtend gingen er explosieven af bij twee verschillende busstations.Beeld ANP / EPA

Voor het eerst in jaren is Israël opgeschrikt door bomaanslagen op het openbaar vervoer. Het gebeurt op een gevoelig moment, nu de coalitieonderhandelingen in het land volop bezig zijn.

Isabel Bolle

Bij twee aanslagen in Jeruzalem zijn er woensdag een dode en tweeëntwintig gewonden gevallen. Tijdens de ochtendspits ging er eerst een bom af bij een busstation in het noordwesten van Jeruzalem, een halfuur later ontplofte een tweede bom bij een ander busstation iets noordelijker, in de Israëlische nederzetting Ramot. Het dodelijke slachtoffer is een 16-jarige Canadees-Israëlische jongen, zo maakten de Israëlische autoriteiten in de loop van de ochtend bekend.

Volgens de Israëlische politie waren beide explosieven achtergelaten bij de stations in tassen waar ook spijkers inzaten, en op afstand tot ontploffing gebracht. Een woordvoerder van de Palestijnse beweging Hamas heeft de aanslagen geprezen, maar niet opgeëist.

Politiecommissaris Kobi Shabtai, die een van de busstations bezocht, heeft burgers opgeroepen de nooddiensten te waarschuwen als ze iets verdachts zien. “Een aanval als deze hebben we al jaren niet meer meegemaakt”, zei hij. Voor veel Israëliërs brengt de aanslag herinneringen op gang van de tweede intifada (volksopstand) begin deze eeuw, toen er regelmatig bomaanslagen op bussen werden gepleegd.

Een dodelijk jaar

Inmiddels zijn zulke aanvallen zeldzaam geworden: de laatste keer dat er een bomaanslag in Jeruzalem werd gepleegd was in 2016. De aanslagen die de laatste jaren door Palestijnse militanten zijn gepleegd, waren aanvallen met geweren, messen en het inrijden op mensen met auto’s.

De aanslag komt aan het eind van een dodelijk jaar. Sinds januari zijn er door Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever zeker 139 Palestijnen – zowel leden van milities als onbewapende burgers – gedood, het hoogste aantal sinds 2005. In diezelfde tijd zijn er 29 Israëliërs, onder wie Israëlische soldaten, door Palestijnse militanten gedood, het hoogste aantal sinds 2008. In Gaza zijn er tijdens een Israëlisch offensief in augustus 49 Palestijnen gedood - volgens mensenrechtenorganisaties deels door raketten afgevuurd door Hamas – onder wie 17 kinderen.

Coalitie uiterst rechtse en religieuze partijen

Ondertussen bevindt Israëls politiek zich midden in coalitieonderhandelingen. Waarschijnlijk wordt het de meest rechtse regering ooit: Likud-leider Benjamin Netanyahu heeft met de verkiezingen in november de meeste zetels binnen gesleept en zal waarschijnlijk een coalitie vormen met een blok van uiterst rechtse en religieuze partijen.

Een van de kopstukken van dit blok is Itamar Ben-Gvir, die politieminister hoopt te worden. Hij bracht woensdag een bezoek aan de plek van de eerste aanslag, waar hij zichzelf en zijn politieke bondgenoten opwierp als de oplossing voor het oplopende geweld. “Het is tijd om zo snel mogelijk een rechtse regering te vormen”, zei hij, “om de afschrikking van terreur te herstellen.” Ben-Gvir heeft eerder gepleit voor het invoeren van de doodstraf voor wie schuldig wordt bevonden van dodelijk terrorisme tegen Israëlische burgers.

Maar veel Israëliërs vrezen dat een regering met de radicale Ben-Gvir het geweld juist verder zal doen oplopen. Totdat hij enkele jaren geleden de politiek inging had de politicus nog een foto van de terrorist Baruch Goldstein in zijn woonkamer hangen, die in 1994 in een moskee 29 Palestijnen doodschoot.

Lees ook:

‘Israëlische Geert Wilders’ gooit hoge ogen in verkiezingsstrijd

Een kleine week voor de Israëlische verkiezingen staat de uiterst rechtse partij Joodse Kracht derde in de peilingen. ‘Ze hebben iets tegen zwarte mensen zoals ik.’

Een comeback voor Netanyahu, en mogelijk veel macht voor uiterst rechts

In Israël worden de stemmen nog geteld, maar een overwinning voor Netanyahu en zijn uiterst rechtse bondgenoten lijkt onafwendbaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden