null

Columbus

DNA van verre familielid moet kwestie over afkomst Columbus beslechten

Redactie Trouw

Hoe langer Christoffel Columbus dood is, hoe controversiëler hij wordt. Ook de strijd om zijn afkomst – want was hij nu Spaans, Catalaans, Italiaans of Portugees? – laait op. Spaanse onderzoekers hopen met het DNA van een mogelijk familielid en tijdgenoot van Columbus uitsluitsel te kunnen geven.

In het Galicische dorp Vilagarcía hebben antropologen en archeologen van de Universiteit van Granada het graf van Xohán Mariño de Soutomaior, die in 1496 overleed en sindsdien in de plaatselijke kerk ligt begraven, geopend. Soutomaior was een bekende geestelijke en zijn geboortestreek, anders dan die van Columbus, wordt niet betwist: hij was een Spaanse Galiciër.

Andere aanwijzingen die erop duiden dat Columbus een Galiciër was, komen van zijn geschriften (hij gebruikte termen die vooral gebruikt werden in Zuid-Galicië) en zijn familienamen. Colón (‘Columbus’) kwam veel voor in deze regio, net als Fonterosa, de familienaam van moederszijde.

Met het DNA hopen de onderzoekers te kunnen vaststellen of Soutomaior familie was van Columbus. Als dat zo is, dan wordt de these dat Columbus ook oorspronkelijk uit Galicië kwam iets aannemelijker. En dat is goed nieuws voor de club die het onderzoek faciliteert: de Galicische Columbus Vereniging.

Lees ook:

Amerikaanse beeldenstorm dreigt nu ook Columbus omver te blazen

Standbeelden van generaals uit de Amerikaanse burgeroorlog verdwenen al van hun sokkel. Nu worden ook standbeelden van Christoffel Columbus neergehaald, tot ergernis van sommige Italiaanse Amerikanen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden