VluchtelingenGriekenland

Dit zijn de ruim 5000 alleen reizende minderjarige asielzoekers die nu in Griekenland verblijven

Migranten wachten buiten kamp Moria op Lesbos op vervoer naar het Griekse vasteland. Beeld AP
Migranten wachten buiten kamp Moria op Lesbos op vervoer naar het Griekse vasteland.Beeld AP

Wie zijn de ruim 5000 alleen reizende minderjarige asielzoekers die nu in Griekenland verblijven? Negen van de tien zijn in ieder geval jongens, en ook ouder dan 14 jaar. Bijna de helft is Afghaan, blijkt uit cijfers van de Griekse overheid. Zij zijn niet allemaal wezen, van sommigen zijn de ouders nog in leven. Sommigen zitten elders in Griekenland of Europa, anderen in het thuisland.

Thijs Kettenis

Hoe groot het aandeel wezen is, kan Boris Cheshirkov van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Athene niet zeggen. “Het is ook geen criterium op zich bij de vraag wat er met die kinderen moet gebeuren”, zegt hij. “Het gaat erom dat het belang van het kind altijd voorop staat.”

Daarbij gaat het om een individuele afweging. Sommigen hebben bijvoorbeeld familie in andere EU-landen wonen. Terugsturen naar huis kan ook een optie zijn. “Contact zoeken met de ouders, als die er zijn, is een optie. Maar sommige kinderen zijn juist op de vlucht voor hun familie.”

Hoe dan ook is het in het belang van geen enkele van de 1500 alleen reizende kinderen op eilanden als Lesbos en Samos om daar langer te blijven, in de erbarmelijke en onveilige omstandigheden daar. “Vrijwel allemaal hebben ze een levensgevaarlijke reis van jaren achter de rug. Daarin hebben ze moeten overleven, zijn ze vaak mishandeld, nadat ze thuis ook al gruwelijke dingen hadden meegemaakt.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Gezinshereniging

Dat ze mogelijk door familie vooruitgestuurd zijn om na een succesvolle asielaanvraag gezinshereniging in Europa aan te vragen, verandert daar niets aan. “Bovendien: gezinshereniging in Europa is een lang proces, zonder garantie op succes. En al ruim tweeënhalf jaar nemen andere Europese landen geen vluchtelingen over van Griekenland. Toch blijven deze kinderen komen. Voor de stelling dat hervestiging een aanzuigende werking heeft, is geen bewijs.”

De UNHCR is blij met het feit dat andere EU-landen alleen reizende kinderen uit de Griekse eilanden opnemen. Maar moet de Griekse overheid niet veel meer voor hen doen? “Het is inderdaad in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de Griekse regering om de opvang uit te breiden en te verbeteren. We blijven daar dan ook toe oproepen. Maar je moet vaststellen dat Griekenland die last niet alleen kan dragen. Vandaar dat je van andere EU-landen solidariteit mag verwachten.”

Het Nederlandse initiatief om Griekenland te helpen me het uitbreiden van een voogdijsysteem, vindt hij op zich niet slecht. "Maar dat is een lang proces. Voor de kinderen op de eilanden is een snelle oplossing nodig.”

Lees ook:

Kamp Moria zit voller dan vol en ze blijven maar komen

De brand in kamp Moria op Lesbos zet de schijnwerper vol op de omstandigheden waarin de vluchtelingen op de Griekse eilanden leven. Met 30.000 zijn ze, meer dan ooit sinds de Turkije-deal van 2016.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden