Zonsopkomst bij tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja.  Beeld AFP
Zonsopkomst bij tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja.Beeld AFP

Natuurschoon

Dit zijn de populairste zonsopkomsten en zonsondergangen ter wereld

Erik van Zwam

Zonsopkomsten op de Veluwe in de mistige herfst, of het vroege zomerse ochtendlicht, zijn populair bij fotografen en bezoekers. Ook bij Angkor Wat in Cambodja, een boeddhistisch tempelcomplex uit de twaalfde eeuw, zijn de eerste en laatste zonnestralen de mooiste momenten van de dag.

De Britse hotelketen Premier Inn ging op zoek naar de populairste zonsopkomsten en -ondergangen in de wereld, door te tellen hoe vaak de hashtags #sunset en #sunrise met een foto van een bepaalde locatie werden gebruikt bij Tripadvisor. Op die manier konden ze zien waar de mooiste gouden uren van de dag zich voordoen.

Op nummer 1 staat Angkor Wat, met zijn grote betoverende tempels in een rode gloed. Met meer dan 10.000 vermeldingen staat Angkor op eenzame hoogte. Op nummer 2 staat de Haleakala krater op Hawaï, waar het eerste daglicht het grillige gesteente in vele kleuren tevoorschijn tovert.

Andere favorieten

Andere favoriete plekken in het lijstje zijn de Taj Mahal in India op 3, en de Borobudur in Indonesië op nummer 4. De eerste Europese binnenkomer op plaats 9 is de fameuze Karelsbrug met de heilige beelden aan weerszijden, die de Moldau overspant in Praag, vaak gefotografeerd in het roodgele licht van de ondergaande zon.

De prachtige Sossusvlei in Namibië komt pas op plaats 31, en de Kilimanjaro in Tanzania nog een paar plekken daarachter. Dat die niet veel hoger staan, zou simpelweg te maken kunnen hebben met het prijskaartje dat aan een bezoek van deze landen hangt.

Nederland komt in het lijstje van zonsopgangen en zonsondergangen overigens niet voor. Hoe jammer ook voor de Veluwe.

Lees ook:

Laserstralen leggen tempelsteden in Cambodja bloot.

Zonder zijn airconditioned kamer uit te komen wist de Australische archeoloog Damian Evans één van de grootste beschavingen uit de menselijke geschiedenis bloot te leggen. Met laserstralen, afgevuurd door helikopters, ontdekte hij een reeks aan grote tempelsteden die deel uitmaakten van het laat-middeleeuwse Khmer-rijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden