Opvallende winnaars

Dit zijn de opvallendste winnaars van de Amerikaanse midterms (en een voorlopige verliezer)

John Fetterman, aankomend senator voor Pennsylvania.  Beeld AFP
John Fetterman, aankomend senator voor Pennsylvania.Beeld AFP

Dinsdag gingen Amerikanen in de tussentijdse verkiezingen naar de stembus voor tientallen nieuwe gouverneurs, senatoren en afgevaardigden. Hieronder enkele van de belangrijkste, of meest opvallendste winnaars (en een voorlopige verliezer).

Joris Belgers

Uit John Fetterman kunnen de Democraten hoop putten

De overwinning van senator-elect John Fetterman is er een van grote symbolische waarde: hij versloeg televisiedokter Mehmet Oz, uitverkorene van Trump, en dat in swing state Pennsylvania. Fetterman, sinds 2019 vicegouverneur, is een atypisch politicus: kaal met sik, steevast gestoken in wijde hoody. En tatoeages: op zijn linkerarm de postcode van Braddock, het stadje waarvan hij dertien jaar burgemeester was, op zijn rechter de data van alle negen dodelijke geweldsdelicten onder zijn burgemeesterschap.

Een half jaar geleden werd Fetterman nog getroffen door een beroerte - de fysieke gevolgen ervan waren de afgelopen weken nog duidelijk te merken in verkiezingsdebatten en campagneoptredens. Maar, bleef hij zijn aanhang verzekeren, hij was fit genoeg voor het senatorschap. Kiezers lijken de authenticiteit en het doorzettingsvermogen van deze atypische politicus te hebben beloond.

Lees ook onze analyse van de midterms: De Republikeinen zullen zich op Trump moeten gaan bezinnen

Herschel Walker lijkt aan de verliezende hand in Georgia.  Beeld AP
Herschel Walker lijkt aan de verliezende hand in Georgia.Beeld AP

Herschel Walker levert niet in Georgia

Naar alle waarschijnlijkheid weten we pas na 6 december of Georgia de senaat blauw of rood zal doen kleuren. Hoewel nog niet alle stemmen geteld zijn, lijkt geen van beide kandidaten vijftig procent van de stemmen binnen te slepen. En dan is in Georgia een runoff nodig: een tweede ronde tussen senator Raphael Warnock en zijn uitdager Herschel Walker. Warnock leidt volgens de voorlopige uitslag met 49,4 procent van de stemmen, Walker heeft 48,5 procent van de stemmen behaald, na telling woensdagavond van meer dan 99 procent van de stemmen. Een derde kandidaat bleef steken op 2 procent.

Het uitblijven van een klinkende overwinning van Walker is een fikse deuk voor Trump, want de voormalig American Football-speler werd door de voormalige president hoogstpersoonlijk naar voren geschoven. Walker is een typische MAGA-kandidaat: politiek fel tegenstander van abortus, maar tijdens de campagne bleek hij zelf voor een abortus van een ex-vriendin te hebben betaald. Ook werd hij betrapt op leugens over zijn niet bestaande prestaties in het bedrijfsleven, verspreidde desinformatie over de door zijn voorbeeld verloren presidentsverkiezingen, en stelde hij voor het sociale media-gebruik van de jeugd in de gaten te houden als mogelijke oplossing voor de vuurwapenproblematiek rond scholen.

Sarah Huckabee Sanders, die net als haar vader ooit gouverneur wordt van Arkansas.  Beeld Reuters.
Sarah Huckabee Sanders, die net als haar vader ooit gouverneur wordt van Arkansas.Beeld Reuters.

Trumps perschef wordt gouverneur in Arkansas

Die kennen we nog: Sarah Huckabee Sanders, voormalig perschef van Donald Trump, mag zich de nieuwe gouverneur van Arkansas noemen. Ze won die plek met gemak in de dieprode staat. Sanders, in 2019 ontslagen, werd wel gesteund door haar voormalig baas maar noemde Trump niet in haar dankwoord. Ze is de eerste vrouwelijke gouverneur van Arkansas. Funfact: haar vader, oud-presidentskandidaat Mike Huckabee, was er ook al eens gouverneur.

Anna Paulina Luna, ofwel, APL, gaat voor Florida naar het Huis van Afgevaardigden.  Beeld
Anna Paulina Luna, ofwel, APL, gaat voor Florida naar het Huis van Afgevaardigden.

Met nieuwkomer Anna Paulina Luna kleurt Florida weer een stukje roder

Het MAGA-kamp heeft er met Anna Paulina Luna een mediagenieke afgevaardigde bij. In het steeds roder kleurende Florida snoepte deze jonge nieuwkomer een zetel af van de Democraten, en dat met een onbeschaamd conservatieve agenda. De presidentsverkiezingen zijn gestolen, abortus is moord, en immigratie een gevaar. Slim zet deze voormalig influencer zich als ‘APL’ in de markt, als Trumpiaanse tegenhanger van de progressieve New Yorkse afgevaardigde AOC - het populaire Democratische boegbeeld Alexandria Ocasio-Cortez.

Maxwell Alejandro Frost, het jongste lid van het Huis van Afgevaardigden.  Beeld Reuters
Maxwell Alejandro Frost, het jongste lid van het Huis van Afgevaardigden.Beeld Reuters

De jeugd heeft met Maxwell Alejandro Frost de toekomst

Maar niet heel Florida is rood: enkele districten verderop is de Democraat Maxwell Alejandro Frost verkozen, die met zijn 25 jaar ruimschoots het jongste lid in het overwegend grijze Huis van Afgevaardigden wordt – wat overigens ook de minimumleeftijd is voor leden van dit wetgevende orgaan. In Washington wil hij de stem van zijn generatie laten horen, een generatie die in zijn ogen moet kunnen leven zonder angst voor vuurwapengeweld in klaslokalen, en overstromingen door klimaatverandering.

Ron DeSantis met zijn familie na zijn herverkiezing als gouverneur.  Beeld AFP
Ron DeSantis met zijn familie na zijn herverkiezing als gouverneur.Beeld AFP

‘Make America Florida’ met Ron DeSantis

Nog een laatste uit Florida dan: Ron DeSantis. En niet zonder reden, hij won met een heuse landslide een tweede termijn om het gouverneurschap in Florida, met maar liefst 20 procentpunten verschil. Daarmee bewees hij onomstotelijk: ik kan de stemmen wél binnenhalen.

‘Make America Florida’, tweette de rechtse commentator Ben Shapiro, waarmee hij een bekende Trump-slogan in de richting van DeSantis omboog. De ironie is wel dat DeSantis zowel qua inhoud als qua flamboyante politieke stijl een tovenaarsleerling van Trump is. Hij is daarbij ook nog goed in het doorvoeren van beleid, vergeleken met Trump, die als president te snel verveeld was om politiek echt effectief te zijn. De laatste tijd broeit er een rivaliteit tussen Trump en zijn voormalige beschermeling. Trump verwaardigde zich nog niet om DeSantis te feliciteren. (Seije Slager)

Lees ook:

De Republikeinen zullen zich op Trump moeten gaan bezinnen

De voorspelde ‘rode golf’ bij de Amerikaanse midterms bleef uit voor de Republikeinen. Trump lijkt gehavend uit de verkiezingen te komen, maar het trumpisme niet per se.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden