Sharia

Directeur Auschwitz-museum staat op tegen veroordeling 13-jarige Nigeriaanse jongen

Demonstranten in de Nigeriaanse deelstaat Kano roepen op de 22-jarige zanger Yahaya Aminu op te pakken wegens blasfemie.Beeld Idris Ibrahim

De directeur van het Auschwitz-Birkenau-museum in Polen vraagt in een brief aan de president van Nigeria om gratie voor Omar Farouq. Deze dertienjarige jongen werd onlangs in Noord-Nigeria door een shariarechtbank veroordeeld tot tien jaar celstraf en dwangarbeid wegens blasfemie.

Directeur Piotr Cywinski van het Auschwitz-museum schrijft in zijn brief aan de president van Nigeria dat een dertienjarige jongen niet zijn hele jeugd verloren mag zien gaan en niet mag worden gestigmatiseerd voor de rest van zijn leven. Als alternatief biedt hij aan om samen met 119 anderen elk een maand van de straf van de jongen uit te zitten in een gevangenis in Nigeria.

De jongen, Omar Farouq, zou zijn godslasterlijke opmerkingen hebben gemaakt tijdens een ruzie met een andere jongen. “Wat hij ook heeft gezegd, hij kan zich op zijn leeftijd nooit bewust zijn geweest van de impact”, schrijft Cywinski. De directeur herinnert Buhari er impliciet aan dat hij in 2018 nog het Auschwitz-museum bezocht ter herinnering aan de slachtoffers. Cywinski stelt: “Nazi’s hielden daar kinderen gevangen en vermoordden ze. Ik kan daarom nu niet onverschillig blijven bij zo’n schandelijk vonnis dat indruist tegen de menselijkheid.”

De Nigeriaanse president heeft nog niet gereageerd op de brief, die eind vorige week is verzonden. Een adviseur van de gouverneur van Kano liet aan persbureau Reuters weten dat het vonnis van de shariarechtbank blijft staan.

Religieuze en seculiere rechtspraak

De uitvoering van de shariarechtspraak in Nigeria druist in tegen de  Nigeriaanse grondwet als het gaat om eerlijke procesvoering . Het vonnis conflicteert ook met  internationale verdragen ter bescherming van minderjarigen, die het land heeft ondertekend. 

De religieuze en seculiere rechtspraak staan in Nigeria naast elkaar, maar beide rechtssystemen opereren los van elkaar en bemoeien zich niet met elkaars uitspraken. Zo staat in het reguliere recht op blasfemie maximaal een paar jaar gevangenisstraf. In het shariarecht kan dit leiden tot de doodstraf.  De sharia wordt vooral in de noordelijke deelstaten van Nigeria toegepast, die streng islamitisch zijn. In het zuiden van het land is het christendom dominant. Toen ruim twintig jaar geleden de sharia in de islamistische deelstaten ingevoerd werd, was er veel protest tegen in het land, vooral uit christelijke hoek, maar zonder resultaat. 

Veel ophef ontstond er dan ook half augustus toen dezelfde rechter van dezelfde shariarechtbank een 22-jarige zanger de doodstraf oplegde. Yahaya Aminu zou in een WhatsAppgroep in maart een liedje hebben gepost, waarin hij een Senegalese imam verheerlijkte en boven de profeet plaatste. Vrijwel onmiddellijk werd het huis van zijn familie in brand gestoken en werd de jongen opgepakt voor blasfemie. Hij is zonder rechtsbijstand in een besloten zitting door de shariarechter ter dood veroordeeld. Inmiddels hebben Amnesty, Unicef en andere VN-organisaties de vonnissen veroordeeld omdat ze in strijd zijn met het internationale recht. 

In april verdween ook Mubarak Bala, de president van een Nigeriaanse humanistenorganisatie, in Kano. Hij had een bericht op Facebook gezet waarin hij de profeet een terrorist noemde. Sindsdien is er niets meer van Bala vernomen.

Lees ook: 

Wetten tegen godslastering zijn zo diabolisch dat ze wel het werk moeten zijn van de duivel.

Eeuwenlang probeerden denkers het bestaan van God te bewijzen. Vergeefs. Over de duivel is minder twijfel mogelijk, zijn kwalijke praktijken zijn overduidelijk. Neem de wetten tegen godslastering. Zogenaamd zijn ze bedoeld ter bescherming van de Lieve Heer maar ze zijn zo diabolisch dat ze wel het werk moeten zijn van de uitvinder van het kwaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden