NieuwsVerenigde Staten

Die Chinees van Dr. Seuss kan echt niet meer

Nu omstreden boeken van Dr. Seuss met karikaturen van Chinezen.  Beeld Getty Images
Nu omstreden boeken van Dr. Seuss met karikaturen van Chinezen.Beeld Getty Images

Na kritiek op racistische stereotypen in kinderboeken van Dr. Seuss, heeft de uitgever besloten er zes uit de handel te nemen.

“Maar het kan vast wel beter, wat moet er nog bij, een Chinees die met stokjes eet, een goochelaar die trucjes weet...”

Dáár ging het dus mis in het eerste kinderboek van Theodor Geisel (1904-1991), beter bekend als Dr. Seuss.

In And to think I saw it on Mulberry Street (1937) verzint Marco, wiens vader opmerkzaamheid van hem verwacht als hij van school naar huis loopt, van alles. Hij is al bijna thuis als hij de Chinees op de lijst zet. Maar vanwege de stereotype tekening die daarbij kwam – kegelhoed, spleetogen – besloten de erven Geisel vorige week het boek uit de handel te nemen. Vijf andere Dr. Seuss titels troffen hetzelfde lot.

Cultureel icoon in de gehaktmolen

Dat kwam hard aan bij veel Amerikanen. Er is bijna niemand die niet is opgegroeid met de vrolijke rijmen en onbestaanbare beesten in de boeken van Seuss, van de Lorax tot de Grinch (de Gniep in de Nederlandse vertaling). Ging hier weer een cultureel icoon in de gehaktmolen van de politieke correctheid?

De Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, sprong er meteen op in. Hij zette een video op YouTube waarin hij Green eggs and ham voorleest. Dat is niet een van de ‘verboden’ boeken overigens, wel een van de bekendste.

Eerder had McCarthy in een debat over de regels rond verkiezingen de Democraten al verweten dat ze ‘Dr. Seuss hebben verboden.’ Maar de uit de handel genomen boeken vormen maar tien procent van het totale oeuvre van de schrijver en tekenaar, en op Mulberry Street na werden ze nauwelijks meer verkocht. Amerikaanse kinderen zullen het zeker niet zonder The cat in the hat hoeven te stellen.

Cancel culture

Het verhinderde de rechtse tv-zender Fox News niet om dagenlang aandacht aan de kwestie te besteden. Het werd veroordeeld als een voorbeeld van ‘cancel culture’, waarbij waardevolle cultuuruitingen worden afgedankt omdat ze een modern taboe schenden, ook als dat taboe discutabel is, of van veel latere datum dan het werk in kwestie.

Maar de erven Geisel lijken met de zes problematische boeken van Dr. Seuss een redelijke keus te hebben gemaakt. Want kijkend naar de verontwaardiging op Fox News viel commentator Philip Bump van de Washington Post iets op: de zender toont steeds de omslagen van de boeken, bijna nooit de aanstootgevende tekeningen zelf: “Als je de vraag behandelt of iets vergif is, en je wilt het niet eens aan je kijkers laten zien (...) dan is dat een sterke aanwijzing dat het vergif is.”

Lees ook:

Het was kennelijk tijd de legende van Dr. Seuss weer eens te vernachelen

Iemand, ergens in de wandelgangen bij Universal Pictures, kwam een jaar of twee geleden op het lumineuze idee om nog maar eens een film over ‘The Grinch’ te maken. U weet wel, het groene misbaksel dat Kerstmis steelt van de schattige Who’s, uit een kinderboek van Dr. Seuss.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden