Verenigde Staten

Dianne Feinstein (89), oudste senator VS, stelt zich niet herkiesbaar in 2024

Dianne Feinstein in Washington D.C., vlak nadat ze aankondigde zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Beeld AP
Dianne Feinstein in Washington D.C., vlak nadat ze aankondigde zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.Beeld AP

De Amerikaanse senator Dianne Feinstein heeft aangekondigd dat ze aan het einde van haar ambtstermijn in 2024 niet herkiesbaar zal zijn. Feinstein, die in 1992 voor het eerst werd gekozen als senator namens de staat Californië, stond al jaren onder druk om af te treden. De Democrate is met haar 89 jaar momenteel het oudste Congreslid.

Redactie Trouw

Feinstein werd in 2018 voor het laatst gekozen. In Amerikaanse media verschijnen al langer berichten dat Feinstein's geheugen dusdanig hard achteruitgaat dat ze haar functie niet goed meer kan uitvoeren. Dat terwijl ze dit jaar ‘president pro tempore’ zou worden, het ceremoniële hoofd van de Senaat en de derde in de lijn van het presidentschap. Die functie is doorgaans gereserveerd voor de langstzittende senator van de meerderheidspartij, nu de Democraten. Ze besloot echter zich niet kandidaat stellen voor die functie, waarop de 72-jarige senator Patty Murray uit de staat Washington werd geïnstalleerd.

Verschillende Democraten, onder wie de Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden Katie Porter en Adam Schiff, lieten voor Feinstein's aankondiging al weten dat ze zich kandidaat willen stellen voor haar zetel. Californië houdt voorverkiezingen op 5 maart 2024.

Feinstein was de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad San Francisco en de eerste vrouw die lid was van de juridische commissie in de Senaat. Ook is ze de langstzittende vrouwelijke senator ooit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden