ReportageBericht uit Charkov

Deze Oekraïense hulpverleenster reisde vroeger naar het front – nu is het front naar haar gekomen

Een door Russisch bombardementen verwoest gebouw in Charkov. Beeld Reuters
Een door Russisch bombardementen verwoest gebouw in Charkov.Beeld Reuters

De Oekraïense bevolking zucht onder een nietsontziend militair offensief. Trouw volgt een aantal inwoners in verschillende delen van het land. Vandaag: Inna Achkasova in Charkov.

Michiel Driebergen

De situatie in Charkov, de tweede stad van Oekraïne, is schrikwekkend, zegt Inna Achkasova. “We worden voortdurend bestookt. Bommen en raketten vallen op onze stad.”

Volgens de autoriteiten zijn inmiddels vijfhonderd flats beschadigd of verwoest. Het Russische leger bombardeert niet alleen buitenwijken, maar ook het centrum van de stad: sommige straten zijn er verworden tot spookstraten. De zwaarst getroffen wijk is Saltovka, in het noordoosten van de stad. “Daar wonen heel veel mensen. Zij lijden er”, aldus Achkasova.

De inwoonster kan horen dat de luchtverdediging van Charkov zich niet onbetuigd laat: de Oekraïners verdedigen zich fel, zegt ze.

Inna Achkasova Beeld
Inna Achkasova

In de afgelopen twintig dagen ontvluchtten honderdduizenden mensen het oorlogsgeweld. Achkasova besloot te blijven. “De ouderen en eenzamen die achterblijven hebben hulp nodig”, zo verklaart ze. Voorheen werkte Achkasova vrijwillig mee aan hulpprojecten voor getroffenen in het oorlogsgebied in de Donbas. Nu helpt ze haar stadgenoten.

Leven gaat door

In een deel van Charkov gaat het gewone leven enigszins door, vertelt ze. Weliswaar zijn de meeste winkels dicht, maar supermarkten en apotheken functioneren en worden nog bevoorraad. In de wijken die onder vuur liggen, is het anders. Daar proberen mensen te overleven in kelders of in metrostations. Zij hebben behoefte aan basale zaken, zoals water, voedsel en hygiënische producten.

Deze spullen worden geleverd vanuit het westen van Oekraïne. Achkasova neemt de goederen in ontvangst, sorteert ze, en maakt er handzame pakketten van. Die worden vervolgens rondgereden door de mensen uit haar netwerk. “Wij doen wat mensen in de achterhoede behoren te doen”, zegt ze.

Naast de bewoners steunt Achkasova ook de militairen. Zo knoopt ze camouflage-netten voor het leger in elkaar. “Het is belangrijk voor onze militairen dat ze weten dat we hen steunen.”

Achkasova woont in een vrijstaand huis. Als ze in de tuin staat, voelt ze de grond trillen van de explosies. Een bevriend gezin trok bij haar in, nadat hun huis in het stadscentrum zwaar beschadigd werd. “We verblijven zo veel mogelijk in de centrale kamer, maar garantie dat we niet worden getroffen is er niet.” Vluchten naar de kleine kelder onder het huis is geen optie, want die is te krap en heeft maar één uitgang. “Als we onder het puin worden bedekt komen we er nooit meer uit.”

null Beeld

De dood kwam al dichtbij. Joelia, een dochter van vrienden die eerder net als Achkasova actief was in de opvang van vluchtelingen uit de Donbas, stierf tijdens het bombardement op het provinciehuis van Charkov, eind februari.

Een vredig mens

Haar volwassen kinderen zijn inmiddels in veiligheid gebracht. Maar haar echtgenoot, programmeur Sergej, wil ook niet weg. Het aanbod van zijn bedrijf om in veilig gebied te gaan werken weigerde hij. Sinds een paar dagen traint hij met de territoriale strijdkrachten. “Sergej is een vredig mens, maar is een man en wil zijn stad verdedigen.”

Hij is fit, want hij loopt marathons, maar hoe het gesteld is met zijn psychische staat van paraatheid weet Achkasova niet. “Dat weet je pas als je je eerste gevecht meemaakt. Maar hij is vastberaden. We moeten ons verzetten, want anders bestaat er straks geen Oekraïne meer.”

Lees ook:

Zeeman Vitali Oplatsjko (83) wacht in Odessa op de Russen: ‘Het kan ze niet schelen wie ze doden’

De 83-jarige zeeman Vitali Oplatsjko kan geen kant op. “Mijn bewegingsruimte is gekrompen tot één vierkante kilometer.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden