Coronamaatregelen

Deze Nederlanders zitten vast in Engeland: ‘We worden volledig aan ons lot overgelaten’

null Beeld

Ze verheugden zich op een Kerstfeest met vrienden en familie. Maar nu zowel vliegtuigen als treinen en veerboten niet meer mogen vertrekken, zitten talloze Nederlanders vast in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege het gemuteerde virus is het sinds vannacht nagenoeg onmogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk naar omliggende Europese landen te reizen.

De 25-jarige Julius Itjeshorst studeert in Edinburgh

“In de nacht van zaterdag op zondag werd ik ’s nachts wakker gebeld. Een andere Nederlandse student hier had van zijn moeder gehoord dat er een vliegverbod was ingesteld. Onze vluchten naar Schiphol waren gecanceld. Meteen gingen we op zoek naar een alternatieve manier om thuis te komen voor Kerst. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken vertrokken er nog wel treinen, auto’s en boten. We kochten kaartjes voor de ferry van Newcastle naar IJmuiden, pakten snel onze koffers en vertrokken.

“Tot vijf uur ’s middags hebben we gewacht op het dek van de boot. Onze paspoorten waren al gecontroleerd, we hadden de douane gepasseerd en onze tassen afgegeven. Maar de ferry is zonder ons vertrokken. Alle passagiers moesten uiteindelijk van boord, alleen het vrachtverkeer mocht mee.

“Nu zitten we vast in Newcastle. Met een groepje hebben we een Airbnb gehuurd en we bellen iedereen die ons zou kunnen helpen. Van de ambassade en Buitenlandse Zaken horen we niks meer. We weten niet waar we aan toe zijn, dat is het vervelendste.

“Ik begrijp volledig dat de grenzen dicht moeten, corona doen we samen, maar na ons te hebben aangemoedigd om de boot te boeken hebben ze plots de spelregels veranderd. Nu worden we volledig aan ons lot overgelaten. Het advies is om een hotel te boeken en af te wachten.

“Ik heb de hoop opgegeven. Ik verwacht niet dat ik thuis beland voor Kerst. Heel zuur voor mij, maar vooral voor mijn moeder. Huilend belde ze me op vanuit Utrecht. Mijn familie heb ik in augustus voor het laatst gezien. Het wordt een Hollandse Kerst in Engeland.”

Ashley de Kluizenaar (33) uit Apeldoorn zit vast in Manchester

“Ik ben in een nachtmerrie beland. Afgelopen zaterdag ben ik met mijn moeder naar Engeland gevlogen voor de uitvaart van mijn opa. Ik had hem sinds vorige Kerst niet meer gezien en wilde graag afscheid nemen. Bovendien gelden begrafenissen als een uitzondering op code oranje. Wij zijn hier niet voor een snoepreisje.

null Beeld

“Zondagochtend werd ik platgebeld. Alle vluchten bleken gecanceld, en niet veel later mochten ook de boten niet meer vertrekken. Ik zit dus vast op dit eiland. Kerst moet ik waarschijnlijk zonder mijn man en kinderen van vier en twee vieren, heel naar. Het voelt als een schop na. Alsof dit jaar niet al rot genoeg was.

“Mijn zussen zitten vast in Nederland. Zij kunnen geen dag zeggen tegen onze opa. Het is zo verdrietig allemaal. Ik wil gewoon naar huis. Waarom biedt de overheid Nederlanders geen mogelijkheid om terug te komen? Ik voel me echt in de steek gelaten.”

De Britse Tim Sherlock (64) viert dit jaar Kerst in Nederland

“Ik woon in Nijmegen, maar iedere Kerst ga ik naar Engeland. Ik kom oorspronkelijk uit Baildon, vlakbij Leeds. Feestvieren met mijn familie en vrienden kan niet dit jaar. Ik heb ze sinds begin augustus niet meer gezien. Jammer, maar helaas. Ik accepteer mijn lot.

null Beeld

“Ik zag het al aankomen, de lockdowns en het sluiten van de grenzen. Ik was eerder verbaasd dat ze zo lang open bleven. Vanwege die verwachting voel ik mij niet gevangen in Nederland. Ik ga gewoon van de nood een deugd maken.

“De Eerste Kerstdag houd ik me rustig. Misschien skype ik wat met mijn Britse familie. En de tweede dag kook ik voor mijn dochter. Wat er op het menu staat? Roast beef, Yorkshire puddings en aardappelpuree. En natuurlijk spruiten!”

Lees ook:

Europa schrikt van Britse variant coronavirus

Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie voeren topoverleg en diverse lidstaten sluiten het luchtruim voor Groot-Brittannië. De Britse mutatie van het coronavirus is een tegenslag.

Strengere lockdown in Londen tegen sneller verspreidend virus

De Britse premier Boris Johnson heeft strengere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus aangekondigd voor een deel van het Verenigd Koninkrijk. Aanleiding voor de strengere aanpak is een nieuwe stam van het coronavirus. Die kan zich sneller verspreiden dan eerdere varianten van het virus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden