InnovatieGezichtsherkenning

Deze jonge vrouw helpt Afrika aan de gezichtsherkenning

Charlette N'Guessan, ceo van Bace Group. Ze kreeg de 2020 Afrika Award voor technologische innovatie van de Royal Academy of Engineering in Groot-Brittannië. Beeld
Charlette N'Guessan, ceo van Bace Group. Ze kreeg de 2020 Afrika Award voor technologische innovatie van de Royal Academy of Engineering in Groot-Brittannië.Beeld

Technologie voor gezichtsherkenning werkte tot dusver ondermaats bij zwarte mensen. Charlette N’Guessan ontwikkelde software die wél werkt en in Afrika het bankverkeer aanmerkelijk kan versimpelen.

Erik van Zwam

Hoe zorg je dat Afrikaanse banken hun klanten makkelijker kunnen herkennen, zodat die klanten eenvoudiger en goedkoper toegang krijgen tot financiële diensten? Dat was de vraag waar Charlette N’Guessan op stuitte toen een studie van haar Ghanese bedrijf Bace Group uitwees dat banken in Ghana 400 miljoen dollar per jaar kwijt zijn aan het identificeren van hun klanten.

Voor haar baanbrekende werk om gezichtsherkenning van zwarte mensen beter en vooral goedkoper te maken, en om zo online identificatie mogelijk te maken, ontving N’Guessan dit jaar als eerste vrouw de prestigieuze Britse Royal Academy prijs voor technologische innovaties in Afrika.

Mitrailleursnelheid

De 26-jarige komt oorspronkelijk uit Ivoorkust. Ze heeft een studie in elektronica en softwareontwikkeling gedaan. Vanuit Ghana praat ze op mitrailleursnelheid over zichzelf, haar bedrijf en het programma dat ze ontwikkelde om online-identificatie te verbeteren.

Het probleem dat ze wilde oplossen speelt niet alleen in Ghana, maar geldt voor het hele continent. “De huidige identificatieprogramma’s komen van buiten Afrika en zijn duur. Wij kunnen dat dus veel goedkoper en efficiënter”, zegt N’Guessan. Bovendien is westerse software (onbedoeld) op witte en niet op zwarte mensen gericht.

Om een identiteit vast te stellen was er in veel Afrikaanse landen tot nu toe contact in levende lijve nodig tussen bijvoorbeeld een bankemployee en een klant. Zo alleen kan een bank registreren dat een rekeninghouder ook echt de rekeninghouder is, door het identiteitsbewijs te vergelijken met de aanwezige persoon. Het is voor banken verplicht om dat te controleren, maar deze werkwijze is tijdrovend en in coronatijd vrijwel onmogelijk.

Biometrische gegevens

N’Guessan en haar team ontwikkelden een programmaatje, een interface, dat het probleem online oplost en juist bruikbaar is bij mensen met een donkere huidskleur. Bij het verificatieproces online gaat het erom dat de persoon de persoon is volgens zijn identiteitsbewijs, en niet iemand anders én geen robot.

Het programma van N’Guessan is simpel: de foto van het identiteitsbewijs wordt gematcht met een live video van het gezicht die tijdens de identificatieprocedure wordt gemaakt. De biometrische gegevens van de identiteitsfoto worden vergeleken met die van de video. Bij een match weten banken, douane, e-learningplatforms of stembureaus, dat iemand is wie hij of zij zegt te zijn.

De coronapandemie is voor N’Guessan een goede kans geweest om haar online-tool in de markt te zetten; haar bedrijf Bace Group heeft veel nieuwe klanten getrokken. “Bij particulieren in Afrika leeft een grote angst voor identiteitsdiefstal en fraude bij online zaken doen”, zegt ze, maar juist in coronatijd moeten veel dingen online gebeuren. “Onze techniek maakt het mogelijk op afstand zaken met elkaar te doen, omdat je weet met wie je zaken doet en de gegevens van klant of partner kunt natrekken na identificatie”, vertelt N’Guessan enthousiast.

Blijven leren

Zo jong als ze is, weet ze zich goed staande te houden in een wereld die vooral door mannen wordt gedomineerd. Ze wil graag een rolmodel zijn voor Afrikaanse vrouwen. “Voorwaarde voor succes is dat het gaat om je vaardigheden en kennis, en niet om je gender.” Maar omdat dát niet vanzelfsprekend is in deze wereld, hamert N’Guessan erop dat vrouwen ervoor moeten zorgen dat ze een goede opleiding hebben, misschien wel een betere dan mannen, zodat ze steeds weer meer kennis moeten blijven vergaren. Zoiets als een leven lang blijven leren en studeren.

Lees ook:

Presidentiële oorkonde voor uitvinding Keniaanse jongen (9) om coronaverspreiding tegen te gaan.

Hoe voorkom je de verspreiding van corona? De 9-jarige Stephen Wamukota uit de stad Mukwa, zo’n 400 kilometer noordwest van de Keniaanse hoofdstad Nairobi bedacht een oplossing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden