Panafrikanisme

Deze groep activisten liep 862 kilometer voor Afrikaanse eenheid

De wandelaars voor Afrikaanse eenheid bij het standbeeld van Thomas Sankara in Ouagadougou (Burkina Faso).  Beeld Reuters
De wandelaars voor Afrikaanse eenheid bij het standbeeld van Thomas Sankara in Ouagadougou (Burkina Faso).Beeld Reuters
Joris Belgers

Ze wandelden maar liefst 862 kilometer om hun punt te maken: Afrikaanse eenheid is een goed idee. Dinsdag kwam de groep die zich ‘wandelaars voor Afrikaanse eenheid’ noemt aan in Ouagadougou, na een maand te voet onderweg te zijn geweest vanuit Bamako. De groep, negentien wandelaars sterk, wilde met de mars tussen de hoofdsteden oproepen tot een federatie van beide buurlanden Mali en Burkina Faso.

Het eindpunt was het standbeeld voor de in 1987 doodgeschoten revolutionair en oud-president Thomas Sankara, in het centrum van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Niet zomaar: Sankara geldt als een van de grote idealisten achter het idee van panafrikanisme. Alleen eenheid tussen de naties zou tegenwicht kunnen bieden aan het westerse imperialisme, dat nog altijd Afrikaanse landen uit elkaar zou spelen.

Jihadistische opstandelingen

Althans, volgens de wandelende activisten. “We willen onze regeringen en onze volkeren richting een federatie bewegen, omdat we geloven dat alleen een federatie de definitieve oplossing is voor Afrika”, zei Souleymane Diouf Diallo, een van de wandelaars, tegenover Reuters. “We willen een federatie tussen Burkina Faso en Mali en later, waarom niet, Guinea, Senegal en Ghana.”

Een maand geleden zeiden de premiers van de twee landen nog op een gezamenlijke persconferentie dat het idee voor een federatie zou worden onderzocht. Maar dit weinig concrete idee lijkt nog ver weg, zeker omdat zowel Mali als Burkina Faso te maken heeft met jihadistische opstandelingen, waardoor grote delen van de landen buiten de controle van de regering liggen.

Lees ook:

Kadafi kan Afrika’s liefde niet kopen

Met groot ceremonieel kroonde hij zichzelf in 2008 tot ‘Koning der koningen’ van Afrika. Wat dat betekent weet geen mens. Jaren ijverde Libische leider Moammar Kadafi voor een ‘Verenigde Staten van Afrika’, compleet met een Afrikaans leger en één Afrikaanse munt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden